Neix AMAS per a ajudar a les persones amb lesions celebrals

Es presenta l'Associació Grup d'Ajuda Mútua d'Afàsics de Mataró amb l’objectiu d’agrupar i donar suport mutu entre les persones que han patit una lesió cerebral i tenen dificultats en el llenguatge

Els membres d'AMAS

El divendres 3 de març a les 17 hores, al Centre Cívic Cabot i Barba, es presenta l'Associació Grup d'Ajuda Mútua d'Afàsics de Mataró (AMAS). Aquesta es va formar a finals de l'any 2016 a Mataró per persones amb dificultats en l’expressió oral i escrita a causa de les seqüeles d’ictus i tumors cranials, entre altres. L’objectiu és oferir el suport necessari als afectats per afàsia per afrontar la situació.

 

Persones afectades per l’afàsia

L'afàsia és un trastorn del  llenguatge derivat d'un dany cerebral adquirit, que afecta el cervell, l'òrgan que processa el llenguatge parlat i escrit. Aquest dany provoca la pèrdua de les habilitats comunicatives prèviament apreses per expressar-se i/o comprendre el llenguatge parlat i/o escrit. També dificulta el procés de rehabilitació, les relacions familiars i laborals, o els problemes personals i de la vida futura.

 

Un grup d’ajuda mútua pels afectats

AMAS té el seu origen a l'ambulatori del Camí de Mig i a l'Escola de Patologia de llenguatge de Sant Pau, on van coincidir diverses persones afàsiques, les quals van decidir formar un grup d’ajuda mútua perquè els nous afectats tinguessin el suport que ells no van rebre. D’aquesta manera van prendre consciència de la seva situació i dels seus factors comuns: no poder parlar, la manca d'informació, el patiment de les famílies, etc.

 

Què farà l’associació?

Entre els objectius generals trobem el de facilitar i intercanviar informació, donar suport emocional, organitzar activitats socials, defensar els seus interessos, vetllar per la millora de la qualitat de vida de les persones afectades i del seu entorn familiar i cooperar amb les administracions públiques i amb les institucions privades. També volen donar a conèixer la problemàtica social i personal que pateixen aquestes persones, així com estimular i fomentar la solidaritat de la ciutadania envers la problemàtica esmentada i la seva repercussió social, entre d’altres.

 

300 casos d’ictus anuals a Mataró

L'Hospital de Mataró atén, de mitjana, uns 300 casos d'ictus cada any. A Catalunya són prop de 13.000 els ingressos anuals per aquesta malaltia. De fet, és la primera causa de mort entre les dones catalanes i la tercera entre els homes.