Salut admet la "pràctica saturació" de les urgències hospitalàries

L’Hospital de Mataró ha vist incrementar en un 30 per cent les atencions els primers dies de l’any

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 09 Gener 2017 09:41

Hospital Mataró

El Departament de Salut admet que les Urgències dels grans hospitals catalans estan "en el punt de saturació" o "en algun cas fins i tot saturades", però no pas "col·lapsades", a causa de l'arribada del fred, que ha incrementat el nombre d'afectats per virus i afeccions respiratòries. A més, cal sumar-hi, des de la setmana passada, la declaració oficial de la grip com a epidèmia, i el fet que hagi coincidit amb les vacances de Nadal, que ha reduït les plantilles sanitàries. Tot i això, la Conselleria diu que la situació "no és pitjor que altres anys" i calcula que en les pròximes dues setmanes pot agreujar-se per l'augment de casos de grip. En canvi, els sindicats sanitaris creuen que el "quasi col·lapse crònic" dels centres s'ha vist agreujat per la grip, i per això demanen revertir les retallades en plantilles i llits, i fer obres d'ampliació en diverses dependències.

En alguns centres com l'Hospital de Mataró hi ha hagut un increment del 30% de les visites els tres primers dies de l'any en comparació amb dates similars d'altres anys, ja que s'ha passat de 900 a 1.250 visites en tres dies.

En declaracions a l'ACN, Cristina Nadal, directora de l'Àrea d'Atenció Sanitària del departament, ha dit que les urgències estan "absolutament plenes" i que ens trobem enmig del període amb més activitat de l'any i amb més percentatge d'ingressos respecte del nombre de pacients que arriben a urgències. Això, no suposa cap "fenomen anormal", sinó que era el previsible per les dates, tot i que poden variar una mica en funció del fred, les vacances i l'arribada de l'epidèmia de grip. De fet, aquest últim virus empitjorarà en les pròximes setmanes, perquè tot just s'ha iniciat la seva propagació, cosa que farà que els serveis sanitaris encara hagin de treballar amb molta intensitat durant força dies més.