Superar l'addicció en un grup d'autoajuda

Narcòtics Anònims de Mataró i el Maresme celebra aquest divendres el seu primer any intentant que antics addictes superin la seva malaltia

  • Cugat Comas // Foto: arxiu
  • Dijous, 07 abril 2016 10:34

Ciutat 2014/2015, Narcotics anonims

Segurament és una de les entitats menys conegudes de les que podem trobar a la Fundació Hospital. Narcòtics Anònims celebra aquest divendres el seu primer any a la ciutat de Mataró. Dotze mesos durant els quals, amb una assistència mitjana d'unes 8 persones, s'ha creat el grup local d'una associació estesa a nivell mundial, que tracta totes les addiccions per igual. En parlem amb un dels seus impulsors a la capital del Maresme que assegura que "és una cosa espiritual, però no religiosa, ens ajudem els uns als altres per recuperar-nos de l'addicció a tot tipus de drogues, sense fer especificacions. Aquí no hi ha antics cocaïnòmans o alcohòlics, es tracta l'addicció com a malaltia".

El treball en grup parteix de considerar l'addicció com una malaltia i es tracta d'aquesta en auto-ajuda, treballant en grup, en sessions d'una hora i mitja setmanal. "Tenim gent de tot tipus que assisteix a les nostres reunions i òbviament esperem créixer i ser d'ajuda a la molta gent addicta que vulgui fer el pas", ens explica el nostre interlocutor.

El programa de recuperació de l'Associació es basa en 12 punts, com el d'Alcohòlics Anònims

Similar a Alcohòlics Anònims

L'anonimat és una de les bases sobre les quals es treballa. No hi ha fotos, ni en transcendeix la identitat i el que es diu i es parla en les sessions de grup queda allà. El funcionament pot recordar als més coneguts Alcohòlics Anònims. Narcòtics Anònims de Mataró celebra el primer any amb intenció de donar-se a conèixer a la capital del Maresme.
Dins el grup, cada persona escull un padrí perquè l'ajudi: "el millor és agafar-te a algú que ja tingui experiència i ja hagi superat l'addició activa a les substàncies, perquè la confiança és clau, és un grup lliure amb un funcionament que pot ser complementari a altres". Narcòtics Anònims no treballa amb professionals o amb psicòlegs. Segueix un programa d'ajuda de 12 punts que es comparteix a nivell mundial –és una associació amb presència arreu del planeta– i dels grups territorials se n'és de forma voluntària, seguint un principi de cooperació però no afiliació.

Dues barreres que cal travessar

Òbviament passar a formar part d'un grup d'autoajuda com Narcòtics Anònims no és una decisió fàcil de prendre. "Ha de partir de la teva consciència i de les ganes de sortir-ne. Són dues barreres, la primera saber si sóc addicte o no, i la segona si em deixo ajudar seguint el programa", explica un dels membres més actius del grup. Dues portes, una de personal i una de pública, a les que cal picar i entrar per accedir a formar part del grup.  
El grup de Narcòtics Anònims de Mataró i el Maresme es reuneix cada dimecres a les set de la tarda. Aquest divendres faran una sessió especial per donar a conèixer la tasca feta fins ara. I dimecres que ve, altre cop, les sessions compartides per ajudar-se a superar l'addicció. I quedar "net".