Més de 200 persones acaben manifestant-se pel sociosanitari a la Plaça de França

La concentració, del tot pacífica, no tenia autorització per part del Departament d’Interior

  • Marta Gómez i Anna Aluart
  • Dilluns, 14 Març 2016 12:16

Més de dues-centes persones van arribar a aplegar-se a la calçada de la Plaça de França dissabte passat, dia 12, a la tarda. La concentració, en defensa de mantenir l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, arribava després d’una setmana molt agitada. De fet, la concentració no estava autoritzada pel Departament d’Interior de la Generalitat que ja havia demanat canviar-la de lloc per mantenir i garantir el pas cap a l’Hospital de Mataró de qualsevol emergència. La bona entesa entre els organitzadors de la concentració i la policia, tant Mossos d’Esquadra com Policia Local, va permetre el transcurs sense incidents i del tot pacífica de la concentració. Els organitzadors ja s’havien compromès a fer passar qualsevol emergència i ambulància cap a l’Hospital.

Manifestació sociosanitari

Puntualment a les sis de la tarda, amb els carrers propers tallats, així com l’entrada oest de l’autopista C-32 i un gran desplegament policial: 8 dotacions dels Mossos d’Esquadra i diferents agents de la Policia Local, va iniciar-se la mobilització. Una pancarta sota el lema “Defensem el sociosanitari, l’Hospital de Sant Jaume no es toca” i un tractor amb remolc tallava la Plaça de França plena de gent de totes les edats, fins i tot pares amb cotxets. Una imatge poc habitual d’un dissabte a la tarda precisament en aquesta cruïlla. Entre els assistents hi havia representants polítics d’ICV, VoleMataró, la CUP, ERC-Moviment d’Esquerres i la JERC, els dos sindicats majoritaris CCOO i UGT i membres de diferents entitats de la Marea Blanca. La concentració va incloure la lectura del manifest per part de la doctora Maria Josep Castany d'Arenys de Mar i va durar exactament una hora, el que havien acordat tant manifestants com policia.

Reclamació

Des de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública se segueix reclamant fets que demostrin la voluntat de l’administració per mantenir l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. Un dels membres de la coordinadora, Jesús Zapatero, explicava dissabte que “malgrat les mobilitzacions que s’havien fet fins ara, no s’ha revertit la situació inicial i que la moratòria que ens van anunciar fa uns dies no s’ha convertit en fets”. La Coordinadora desitjava el màxim de consens possible pel “rebuig del projecte del Pla Director de reordenació de recursos del CatSalut però a vegades és possible i a vegades no”, lamentava Zapatero que creu que en els darrers dies abans de la concentració “hi ha hagut certes maniobres de confusió” per desarticular la concentració. Des de la Coordinadora asseguren que les mobilitzacions no s'aturaran si no es troba una solució.

Manifestació sociosanitari

Assemblea general de la Marea Blanca

El mateix matí de dissabte l’Hospital va acollir la segona assemblea general de Marea Blanca, la plataforma que aplega a diferents entitats en defensa de la sanitat pública a Catalunya. Prop d'un centenar de persones s'hi van aplegar. Un dels temes que més estona va abordar l’assemblea va ser, precisament, el tancament de l’Hospital de Sant Jaume de Mataró.

 

La Federació d’Associació de Veïns de Mataró (FAVM) divendres ja havia retirat la petició d’autorització de la concentració, fet que no va agradar gens a la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública