Més d’un centenar de persones ja poden evitar una mort sobtada

Èxit en la jornada de conscienciació per l’aturada cardiorespiratòria a Mataró

  • Text: Marta Gómez / Fotos: Anna Aluart
  • Dimecres, 21 Octubre 2015 11:12

Desfribil·lació

“Les teves mans poden salvar moltes vides”, aquest ha estat el lema del 2015 amb motiu de la Jornada Europea de Conscienciació per l’Aturada Cardiorespiratòria celebrada a Mataró el passat divendres. Més d’un centenar de persones van participar a la Plaça de Santa Anna en la sessió organitzada pel Consell Català de Ressuscitació (CCR). Allà van poder aprendre a utilitzar un desfibril·lador i fer els primers passos per salvar a una persona davant una aturada cardiorespiratòria.

A la resta d’Europa resulta estar més estesa la pràctica de la reanimació. Al nostre país sembla que encara cal molta conscienciació i per això, en l’àmbit local, s’està lluitant per incidir directament a les escoles. “Aquests coneixements acostumen a ensenyar-se als inicis escolars, però aquí tenim moltes matèries i assignatures i aquesta, en matèria de salut, no es toca”, lamenta l’instructor mataroní del Consell Català de Ressuscitació, Arich Montasell que segueix explicant “encara que sigui tard, nosaltres volem implementar-ho com a currículum escolar i que els nens i nenes acabin l’escola coneixent i sabent fer una compressió toràcica”. L’escola de Santa Anna, per exemple, ja ho està implementant. A més a més, dels petits, a qui els cal saber actuar, també, són els adults, que divendres passat també van poder aprendre a utilitzar un desfibril·lador i posar en pràctica les compressions toràciques.

La detecció és fonamental

Com sabem que una persona està tenint una parada cardiorespiratòria? Primer cal valorar la consciència, explica Montasell, “cal cridar: “Hola! Com estàs?” i veure si contesta. “En el cas que no contesti, és evident que tenim una persona inconscient”, segueix l’instructor, que continua: “Què hem de fer? Doncs demanar ajuda allà on siguem perquè algú pugui venir a donar-nos suport. A partir d’aquí cal valorar si respira amb una maniobra de front mentó i, en cas que no ho faci, trucar directament al 112 demanant una ambulància medicalitzada”. En el moment en què no respira i sabem que està inconscient, la gravetat és màxima. “És aleshores quan hem de començar a fer compressions toràciques”, assegura Montasell.

Poder salvar una vida amb aquestes maniobres està a l’abast de pràcticament tothom: “Tothom ho podria arribar a fer, i per això és de vital importància”, destaca l’instructor mataroní, que afegeix que “fent una compressió toràcica de qualitat es garanteix pràcticament un 99 per cent d’efectivitat en aquesta pràctica”.

Quatre anelles són les que conformen el que els serveis d’emergències mèdiques anomenen “la cadena de supervivència”. Anelles que són la detecció, la compressió toràcica, la desfibril·lació i la ressuscitació. Si no es fan per aquest ordre, no s’aconsegueix l’objectiu. “Volem que el mateix ciutadà com a mínim pugui fer les tres primeres anelles de la cadena”, assegura Arich Montasell.

 12 desfibril·ladors a Mataró

La ciutat de Mataró des de fa més d’un any compta amb 12 desfibril·ladors situats en espais públics. “És un valor afegit per a una ciutat cardioprotegir els seus ciutadans” valora l’instructor mataroní. Una visió molt similar a la que tenen des de Protecció Civil. “És molt important que Mataró celebri aquesta jornada i que els ciutadans sàpiguen que hi ha desfibril·ladors repartits per la ciutat”, assegura la Cap del Servei de Protecció Civil de Mataró, Carlota Dicenta, que continua: “Quan vam instal·lar aquests dispositius es van fer notes de premsa i difusió, però la gent ja no s’enrecorda”. Aquests 12 desfibril·ladors estan situats a diferents punts de la ciutat. “És essencial que els mataronins sàpiguen que disposen d’un instrument per salvar vides”, conclou Dicenta.