Tracten els ictus per videoconferència

L'Hospital de Mataró i tretze hospitals comarcals més

  • Redacció
  • Dijous, 08 Maig 2014 11:57

Ciutat 2013, hospital de mataro

Onze hospitals comarcals, entre els quals l’Hospital de Mataró, tracten els ictus a través d’un sistema de videoconferència connectat a equips d’especialistes en neurologia vascular. El Codi Ictus és el protocol que busca atendre el malalt en el menor temps possible per reduir la mortalitat o les seqüeles. El codi involucra centres comarcals d’arreu del país que poden atendre més ràpid els pacients que pateixen una trombosi en llocs allunyats dels catorze hospitals de referència. Els darrers en incorporar-se al ‘Teleictus’ són els hospitals de Móra d’Ebre i la Seu d’Urgell. El director del pla director de la malaltia vascular cerebral, el doctor Miquel Gallofré, explica que encara hi ha marge per a millorar la detecció precoç.

El Codi Ictus és el protocol que té com a objectiu escurçar al màxim el temps d’atenció als pacients que pateixin una trombosi. El protocol involucra tot el sistema sanitari: els Centres d’Atenció Primària (CAP), el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), hospitals comarcals, hospitals de referència i centres altament especialitzats. El director del pla director de la malaltia vascular cerebral del Departament de Salut, Miquel Gallofré, assegura que com més aviat s’atén el pacient d’ictus més part del cervell es pot preservar. Per això, l’atenció precoç és essencial per reduir les morts per ictus o les seqüeles greus.

L’atenció immediata a pacients que se sospita que pateixen un ictus, implica catorze hospitals de referència, cinc dels quals també anomenats terciaris o altament especialitzats, repartits arreu de Catalunya. Tot i això, hi ha algunes comarques més aïllades d’alguns d’aquests centres que dificultaven atendre el pacient amb la mateixa rapidesa.

Per això, el pla director ha involucrat en la xarxa d’atenció aguda a pacients amb ictus, hospitals comarcals, amb capacitat per oferir el tractament i que estan connectats amb el seu hospital de referència i amb una guàrdia central amb especialistes en neurologia.