Reben una beca per estudiar el rol de la grelina

El Consorci Sanitari del Maresme rep una dotació de 70.000 euros

  • Redacció
  • Dijous, 06 Març 2014 11:53

Hospital Mataró

El Consorci Sanitari del Maresme va rebre una dotació de 70.000 euros per a un estudi pioner sobre la influència de l’hormona grelina en la pèrdua de força i massa muscular de les persones grans (sarcopènia) i en el desenvolupament d’un estat de salut fràgil. A l’estudi, realitzat als centres d’atenció primària del Consorci, hi participaran prop de 400 persones majors de 75 anys del Maresme. Els pacients fràgils tenen dificultats per dur una vida autònoma i poden patir complicacions que derivin en problemes de salut greus i, fins i tot, en la mort.
 
Les persones que pateixen sarcopènia experimenten una pèrdua de força i massa muscular. És una malaltia associada a la fragilitat, una síndrome que pateixen sobretot les persones grans i que es caracteritza per la pèrdua de pes, la pobra activitat física, el cansament i la marxa alentida. La fragilitat és invalidant, i pot provocar caigudes i problemes de salut greus que derivin en ingressos i reingressos, i que impedeix desenvolupar tasques tan quotidianes com dutxar-se o vestir-se.
 
L’estudi pretén conèixer la influència en aquestes malalties d’una hormona anomenada grelina, descoberta fa quinze anys. Es tracta d’una hormona secretada principalment a l’estómac que influeix en la gana, té un important efecte antiinflamatori i estimula l’hormona del creixement, que té una funció anabòlica. Això vol dir que l’hormona contribueix al creixement dels teixits del cos, entre ells el muscular.
 
Més autonomia i major prevenció. La investigació té com a objectiu final buscar mecanismes de prevenció de la sarcopènia i la fragilitat, així com establir mesures que permetin als malalts ser més autònoms.