El club ‘Tu Tries’ ret homenatge al Dia de la Salut Mental

Organitza un concurs per apropar l’art a les persones amb malalties psíquiques

  • Berta Seijo
  • Dimecres, 16 Octubre 2013 10:14

Dia Salut Mental

El passat dijous dia 10, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró va acollir un acte organitzat pel club social ‘Tu Tries’. Sota el títol ‘Concurs Inspiraciones’, el club posava sobre la taula, per sisè any consecutiu, un certamen adreçat a aquelles persones amb alguna malaltia mental que formessin part de l’entitat. Dibuix, pintura, poesia o prosa, totes aquestes disciplines eren més que benvingudes per poder optar a qualsevol dels premis que s’oferien com a recompensa a l’esforç i treball diari dels participants. La trobada va comptar amb el visionat de ‘Planteja-t’ho’, curtmetratge realitzat pels usuaris del club i un estudiant del TecnoCampus.

Un pas més cap a la integració

Amb seu a Mataró, el club social ‘Tu Tries’ pertany a la Fundació Privada Funamment i va néixer fa gairebé una dècada. “Nosaltres treballem per a la rehabilitació psicosocial i la inserció sociocomunitària d’aquelles persones amb problemes de salut mental que provenen dels centres de Catalunya”, explica l’actual coordinadora del centre, Ingrid Donoso. Tallers, xerrades a centres cívics o altres activitats comunitàries ja formen part de la rutina del club. “És com una agenda destinada a ajudar i, al mateix temps, promocionar la nostra feina”, assenyalava Donoso. En cap cas, però, es descuida l’assessorament que els familiars dels pacients mereixen; aquesta tasca és pròpia de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals del Maresme (AFAMMMA), organisme del qual va sorgir el ‘Tu Tries’ en un primer moment.    

La crisi

L’entitat acull aquelles persones amb alguna malaltia mental que provenen directament d’un centre de salut i que ja no es troben sota la recepta de tòxics. Esquizofrènia, trastorns bipolars i depressions són les més freqüents. “Sobretot arran de la crisi, hem notat que cada vegada hi ha més pacients que pateixen atacs de pànic, ansietat, fòbies i depressions”, assegura la coordinadora del club.

Manca de sensibilització

Tot i això, Donoso fa un incís que té a veure amb la resta de la societat i la poca sensibilització i empatia que hi ha cap aquestes malalties:
“La majoria de gent no és conscient de l’àmplia repercussió que tenen avui dia les malalties de salut mental, ni tampoc de les greus conseqüències que aquests trastorns poden comportar si no es tracten a temps”, conclou.