El Ple aprova els pressupostos per a aquest any

Ho fa amb els vots a favor del govern, l'abstenció d'ERC-MES i els vots en contra de Junts per Mataró i Ciutadans

  • Redacció // Foto: Arxiu
  • Dijous, 23 Gener 2020 12:30

Ple Municipal de juliol

L'Ajuntament de Mataró va aprovar ahir en el marc d'un ple extraordinari els pressupostos per al 2020, que pugen fins als 147,66 milions d'euros, un increment de l'1,45% respecte als de 2019. Aquests han rebut llum verda gràcies als vots a favor del govern i malgrat l'abstenció d'ERC-MES i els vots en contra de Ciutadans i Junts per Mataró.

Per la seva banda, el pressupost consolidat del consistori, que inclou també les empreses públiques PUMSA, AMSA, Mataró Audiovisual i Parc TecnoCampus Mataró, baixa a 176,71 milions d'euros, un 1,34% menys respecte el 2019. 

L'alcalde ha afirmat en una roda de premsa amb els mitjans que es tracta d'uns "pressupostos de contenció, en els quals són prioritàries les partides adreçades a educació i a polítiques socials".

La despesa més gran és ensenyament (20,07 milions d'euros, un 2,56% més que el 2019), seguit per les partides de seguretat i protecció civil, que han incrementat de forma notable, un 14,73% fins als 14,97 milions d'euros. Una altra de les protagonistes dels pressupostos per a aquest any és la despesa global prevista per a la recollida i tractament de la brossa i la neteja viària, que serà de 13,79 milions d'euros, 2,21 milions d'euros més que el 2019.

Segons el govern municipal, el desajust pressupostari de 8,8 milions d'euros al qual caldrà fer front enguany ve motivat per "l'augment de sou als funcionaris acordat pel govern central i, d'altra banda, per la revisió d'alguns dels contractes per a la millora dels serveis i la consegüent actualització de les condicions, que incrementaran els costos en 3,1 milions d'euros". 

La partida destinada a pagar el deute públic continua a la baixa. Aquest any serà de 13,34 milions d'euros, un 13,92% menys que el 2019. Segons va assenyalar Juan Carlos Jerez en el ple, "després de temps ocupant la primera posició, passa a ser la cinquena política amb major despesa". 

"Oberts a la resta de grups"

Després de l'aprovació dels pressupostos, l'alcalde va assegurar que "el govern està obert a escoltar i debatre altres propostes amb la resta dels grups municipals". De fet, hi ha marge fins al març, mes en què s'aprovaran de forma definitiva.