J.C. Jerez: "Hi ha hagut un increment de la majoria dels delictes que generen inseguretat al municipi"

El regidor de Seguretat Pública de l'Ajuntament de Mataró demanarà, el pròxim dimarts dia 30 de juliol, un augment d'agents de Mossos d'Esquadra al conseller d'Interior, Miquel Buch

  • Berta Seijo // Foto: Ajuntament de Mataró
  • Divendres, 26 Juliol 2019 11:43

Junta de seguretat

"Després de la Junta Local de Seguretat hem arribat a la conclusió que el nombre de delictes que generen sensació d'inseguretat a la ciutat han augmentat". Aquesta és l'afirmació que Juan Carlos Jerez, regidor de Seguretat Pública de Mataró, va traslladar ahir al matí als mitjans de comunicació.

Tot i que les dades estadístiques interanuals es faran públiques dimarts dia 30, amb motiu de la visita al municipi del conseller d'Interior, el també primer tinent d'alcalde va voler fer palès la seva preocupació. "En el darrer any hi ha hagut sobretot un increment de robatoris amb força, a domicilis, empreses i establiments, que contrasta amb les xifres relativament bones registrades fins al 2017", explicava.

En aquesta línia, la seva demanda a Miquel Buch serà clara: "Cal incrementar la plantilla de Mossos d'Esquadra a Mataró i reforçar tots aquells serveis que es donen des del cos, com la investigació per tal de poder esbrinar si darrere dels fets hi ha alguna mena de crim organitzat".

Mossos d'Esquadra

Per a Jerez, "el conjunt de la classe política està recolzant la tasca dels agents de seguretat, que no paren de dur a terme actuacions, especialment a Rocafonda, a Cerdanyola i al barri de l'Escorxador". Tanmateix, "el resultat no és l'òptim" i per això el consistori està adoptant noves mesures. A tall d'exemple, el regidor va anunciar que aquesta setmana ha signat un decret sobre la regulació horaria de l'ús públic d'alguns parcs i places. Concretament, les primeres actuacions es realitzaran en dos espais que no es poden tancar i que generen molts problemes de convivència i inseguretat: la plaça Joan XXIII i la plaça Pepa Maca.

Segons el nou decret, entre les 23 hores i les 8 hores no es podran fer activitats molestes en aquestes places (jugar a pilota, fer soroll, parlar amb veu alta, etc.); es baixarà la intensitat de la llum; es posaran sensors acústics que mesuraran els decibels, i, en un futur, el regidor també va deixar clara la seva intenció d'instal·lar-hi càmeres.

Les mancances de la Policia Local

"La plantilla orgànica de la Policia Local a Mataró hauria d'estar més a prop dels 190 agents, que dels 180", afirmava el regidor socialista. Actualment, el municipi compta amb 177 agents, xifra que inclou les 19 vacants convocades ara fa un mes. En aquest sentit, Jerez va lamentar que "des del 2010 patim retallades, no només econòmiques, sinó de contenció a les plantilles dels cossos de seguretat a causa de les lleis pressupostàries". És per aquesta raó que "la majoria dels ajuntaments catalans es troben en la fase de cobrir places vacants" i no de sumar més efectius, fet que "no respon al creixent augment de la població".

Delinqüents que segueixen quedant impunes

Amb més de 800 detinguts en l'últim any natural a Mataró, Jerez va explicar que la majoria de denúncies tenen a veure amb reclamacions civils i molèsties veïnals, no amb delictes penals. "Hi ha persones que la Policia Local i els Mossos detenen de forma sistemàtica, però que no van a presó fins que no acumulen diversos delictes", explicava el regidor.

Per exemple, l'autor del tiroteig que va tenir lloc a Rocafonda fa un parell de setmanes va ser posat en llibertat l'endemà. D'altra banda, un dels lladres que va entrar a robar al domicili d'una dona de 78 anys i un home de 79 anys, fent ús de la violència i la intimidació, a principis de juliol, també ha quedat en llibertat. De la mateixa manera, Jerez apunta que la majoria d'ocupacions d'habitatges no es consideren un delicte. Tot plegat fa que "destinar els escassos recursos policials i d'investigació que tenim a delictes que després queden impunes provoqui la frustració entre els agents", afirmava Jerez.

En aquesta línia, el regidor recolza les recents declaracions de la fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón, qui aposta per enfortir les condemnes als lladres reincidents. "És evident que tothom vol posar el problema a l'agenda política i judicial, i es nota que estan canviant posicionaments, fins i tot ideològics", va concloure Jerez.