Primàries Mataró ensenya múscul amb més de 600 inscrits per participar-hi

Una assemblea aprova el reglament del moviment alternatiu als partits i el 23 de febrer s'escolliran els membres de la llista

  • Cugat Comas // Foto: cedida
  • Dimecres, 23 Gener 2019 16:56

Ciutat 2017/2019, assemblea primàries

Primàries Mataró no només tira endavant, sinó que ho fa ensenyant múscul. Dimarts va aprovar el reglament propi del procés, ja hi ha data per l'elecció de les persones que configuraran la llista –el 23 de febrer– i més de 600 persones ja s'hi han inscrit per participar-hi.

És una xifra considerable, a ulls del comitè organitzador, perquè implica que “és gent que s'inscriu, que vol participar, que va més enllà d'una firma i volen tenir veu i vot en la confecció de la llista i del programa electoral”, explica el portaveu Marc Planagumà. Ell mateix podria acabar essent un dels candidats: “M'agradaria involucrar-m'hi i m'estan insistint, però no és la meva intenció inicial. De moment estic compromès amb què les primàries funcionin com a eina i després ja veurem”, relata.

Fins al 18 de febrer tothom qui estigui inscrit a Primàries Mataró es pot postular com a candidat. Una setmana més tard es farà l'elecció que configurarà la llista electoral, per ordre de vots rebuts. Encara quedarà després l'elaboració del programa electoral tot i que el moviment compta amb uns punts claus en el seu ideari com la independència, mitjançant la realització del mandat de l'1 d'octubre del 2017, la regeneració democràtica o la transversalitat.

Desengany amb els partits

Explica Planagumà que la decisió de tirar endavant la rèplica mataronina d'aquesta iniciativa –que compta amb el suport de l'ANC– va néixer de “veure com els partits independentistes no es comprometien a anar junts. Es van recollir més de 3.000 firmes a Mataró però vam veure que totes les formacions van tirar pilotes fora i no hi havia ni ganes d'anar plegats ni compromís de pactar posterior a les eleccions”. És aquest fet el que desencadena el que defineix com “una unitat independentista a partir d'un sistema obert i sense ideologia prèvia”, mecanisme que, pronostiquen, servirà per mobilitzar una part d'electorat independentista que ha girat l'esquena als partits.

Què diferencia Primàries i partits?
Segons el portaveu, que “a Primàries no es toca el violí ni fem retòrica, que és el que molesta la gent”. Planagumà assegura que tenen “clar que és important tenir els consistoris alineats amb l'objectiu de la independència”.