CiU i el PSC signen una "separació correcta" per mantenir el Pla de Mandat

Convergents i socialistes es reuniran mensualment per fer seguiment de l'acció de govern

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 19 Febrer 2018 17:12

Ple d'investidura mandat Bote 2015

Quatre mesos després de la separació els dos conjugues queden per parlar de la separació. Aquesta és l'escena quotidiana a la que es pot equiparar el pacte que la setmana passada van signar els grups municipals del PSC i CiU a Mataró. La metàfora, de fet, la va fer servir el propi Quim Fernàndez, portaveu dels convergents, en un dinar amb la premsa: "els matrimonis se separen bé o malament i nosaltres ara hem buscat una separació correcta i responsable amb la ciutat, que permeti que tot allò que s'ha desviat en aquest temps torni al seu lloc", va dir. Així doncs des de fora del govern CiU intentarà acabar el mandat fent valer el contingut del Pacte de Mandat que havia signat com a sòcia del PSC. I la parella es reunirà mensualment, per fer seguiment del compliment del nou acord signat.

Convergència jugarà, doncs, un doble paper en l'any i mig que queda de mandat. No escatima crítiques a un PSC que, asseguren, "encara no se n'ha adonat que està en sboluta minoria i que no pot amb tot i ha fet una organització caòtica" però alhora es posicionen com una crossa de la governabilitat en tot allò que vagi en la línia del pactat després de les municipals. I posen l'accent en diferents aspectes corresponents a les carteres que ostentaven els cinc regidors del grup municipal en un intent de rendibilitzar l'acció de govern.

El propi Fernàndez reconeixia que li sap greu tancar el seu periple polític a l'oposició veient com la ciutat incideix en apostes que els propis regidors havien engegat.

Al mateix temps, els regidors de CiU es queixen de la incompareixença dels regidors socialistes en comissions informatives del seu àmbit.

Edifici Pati Cafè Nou

Les apostes prioritàries

L'abstenció de CiU als pressupostos és el primer pas d'aquesta nova relació cordial, d'intent de mantenir la custòdia compartida dels plans de mandat i inversions. I els nacionalistes estaran amatents a apostes com el Pla d'Impuls del Centre Històric, la projecció turística o els projectes del Cafè Nou i la Presó. Aquest últim projecte, el de l'Espai de les Arts, havia estat posant en dubte pels socialistes.

Una proposta per Can Cruzate

Can Cruzate

De tots els temes que CiU vol singularitzar en el seguiment de l'acció de govern destaca l'estudi i planificació de l'illa de Can Cruzate. Un cop descartat el trasllat de la biblioteca de la Fundació Iluro a Can Xammar, CiU vota per buscar una aliança amb l'entitat i en "projectar el futur" d'aquesta parcel·la entre les places de l'Ajuntament i Gran, al bell mig del Centre. CiU advoca per "ser ambiciosos per intentar desencallar aquest tema" i per "una entesa win win entre públic i privat". La biblioteca, una potenciació de les restes arqueològiques, possible part residencial, un altre equipament o serveis lligats a la Plaça Gran serien possibles usos d'un terreny que encara no íntegrament municipal i en el que caldrà una operació urbanística de gran abast. L'actual equip de regidors convergents voldrien ser els artífexs de la resolució d'aquesta zona. I com a tals es projecten.