Redoblen la pressió sobre ICV-EUiA per fer possible la moció de censura

El bloc de CiU, ERC, CUP i Volem demana a Esteve Martínez que sumi per fer fora Bote

  • Redacció - ACN
  • Dimarts, 24 Octubre 2017 18:58

Ple de juliol

Els grups municipals de CiU, ERC i CUP a Mataró demanen a ICV-EUiA que canviï la seva posició en relació a la moció de censura contra l'alcalde de la ciutat, el socialista David Bote, que es va començar a gestar, de moment sense èxit, després de l'1-O. Els independentistes demanen als ecosocialistes que se sumin al canvi de govern després de la manca de contundència de l'alcalde a l'hora de condemnar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. També el grup municipal de Volem es mostra partidari del canvi de govern si es fixen prioritats centrades en el dia a dia de la ciutat. Per la seva part, David Bote insisteix en demanar eleccions autonòmiques a Catalunya per evitar la intervenció de la Generalitat, com defensa el PSOE.

"Ni DUI, ni 155. Diàleg fins al final i eleccions". L'alcalde de Mataró, David Bote, no se surt ni una coma del guió que té fixat i reclama, d'aquesta manera, la convocatòria d'eleccions autonòmiques a Catalunya per evitar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, acordat pel PP, PSOE i Cs. La portaveu socialista al consistori, Núria Moreno, ha estat l'encarregada de dotar de contingut a les paraules de l'alcalde i assegura que l'únic responsable d'una eventual "retallada de l'autonomia" a Catalunya és el propi president, Carles Puigdemont: "Que s'aturi i convoqui eleccions", ha dit.

Moreno també ha declinat posicionar-se en contra de l'actitud del PSOE, com sí han fet altres dirigents del PSC. Recorda que l'aplicació del 155 encara no ha passat el tràmit del Senat i diu que el PSC mantindrà la mà estesa al diàleg fins que no es s'aprovi: "Existeix la possibilitat que no s'apliqui de la manera que va proposar el PP".

Fernàndez i Bote

“La moció és viva”

És precisament aquest posicionament el que no ha agradat els partits independentistes de la ciutat. Li retreuen un posicionament "tou" i animen ICV-EUiA a sumar-se a la moció de censura contra l'alcalde. El líder de CiU, Joaquim Fernández, i el d'ERC, Francesc Teixidó, asseguren que la moció de censura encara "és viva". "Els fets que van succeint i la posició del PSC fa que la gent d'Iniciativa, s'ho estigui repensant", afirma Fernández. "Aquest vots que ens falten són els d'Iniciativa i l'actuació del PSC els hi posa cada vegada més difícil", afegeix el líder d'ERC, Francesc Teixidó.

El portaveu d'ICV-EUiA, Esteve Martínez, confirma aquesta teoria i sosté que el que pugui passar a finals de setmana al Senat "pot fer trontollar encara molt més totes les posicions". Segons Martínez hi ha determinats escenaris en els que serà "molt difícil mantenir segons quines actituds i postures".Amb tot, els ecosocialistes demanen "temps" a tots els partits per veure com acaba aquesta setmana decisiva abans de poder prendre una decisió. Amb tot, però, Martínez reclama a l'alcalde que sigui "més contundent" a l'hora de condemnar els atacs contra Catalunya, tant pels fets de l'1-O com ara pel 155.

També la CUP ha lamentat l'actitud del PSC de Mataró: "Fan seguidisme de Pedro Sánchez i ens agradaria un alcalde com el de Granollers [Josep Mayoral (PSC)]", ha etzibat la portaveu dels anticapitalistes, Carme Polvillo, que proposa que el nou alcalde sigui el líder d'ERC, Francesc Teixidó. També Volem veu amb bons ulls que l'alternativa la lideri un partit d'esquerres i no el grup municipal de CiU, que és majoritari a l'oposició. Des de CiU asseguren que seran "generosos" i no tanquen cap porta a la negociació, mentre ERC s'ofereix com a 'partit-frontissa' per apropar CiU amb els partits d'esquerres.