La Junta de Portaveus, contra el 155

CiU, ERC, Volem, CUP i ICV-EUiA fan pinya mentre el PSC presenta una esmena i acaba votant com PP, Ciutadans i PXC

  • Redacció
  • Dilluns, 23 Octubre 2017 17:28

Rajoy

La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Mataró ha aprovat una Declaració Institucional que condemna la suspensió de l'autonomia que implica l'activació de l'article 155 de la Constitució. Els vots favorables de CiU, ERC, Volem, CUP i ICV-EUiA s'han imposat als contraris als acords proposats, posició que ha unit al PP, Ciutadans, PxC i el partit en el govern. Els socialistes han presentat una esmena que no ha prosperat. En una trobada amb els mitjans, tant l'Alcalde David Bote com el Primer Secretari del PSC Juan Carlos Jerez s'han negat a condemnar els efectes d'aquest precepte constitucional anunciat dissabte per Mariano Rajoy. "No volem la DUI, tampoc el 155, volem diàleg fins al final i eleccions, com han demanat tres dels principals diaris catalans", ha assegurat Bote.

El text aprovat acorda, en nom de l'Ajuntament, "donar tot el suport al Parlament en totes les diligències que dugui a terme i que vagin encaminades a la defensa dels nostres drets i llibertats" així com "condemnar la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes".

La declaració aprovada assegura que “l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola liquida, de facto, l’autonomia catalana a través d’un fort atac als drets dels catalans i les catalanes per la incapacitat de diàleg de l’Estat espanyol i que s’ha concretat en la seva resposta repressiva a través de la vulneració de drets fonamentals, la censura d’internet i de mitjans de comunicació, la violació del secret postal, les detencions de càrrecs públics, querelles i processos judicials contra el govern, la mesa del parlament i més de 700 alcaldes i alcaldesses, la brutal violència policial exercida contra població pacífica l’1 d’octubre, l’empresonament dels líders de la societat civil, el gran desplegament de forces policials que encara es manté a Catalunya i la intervenció i congelació dels comptes de la Generalitat de Catalunya”.

Bote, en la línia oficial del PSC

En el text alternatiu dels socialistes hi consta la demanda de no aplicar l'article a l'exposició introductòria, però no és un acord proposat. Jerez ha lamentat que "amb més temps hauríem pogut trobar un contingut amb el que poguéssim estar d'acord, però dissentim en la lletra i l'esperit de la introducció i nosaltres no podem donar suport a un text que parla d'estat repressiu o vulneració de drets fonamentals".

En aquesta trobada amb periodistes, l'Alcalde ha evitat pronunciar-se contra el 155 en la línia que sí que ho han fet els darrers dies dirigents socialistes com els batlles de Granollers i Santa Coloma Josep Mayoral i Núria Parlon. David Bote ha assegurat que "hi ha una majoria de catalans contra el 155 i també una majoria contra una declaració d'independència i la solució passa per la convocatòria d'eleccions".