Èxit evident amb incògnita policial

A dues hores de l'inici de les votacions són centenars els mataronins mobilitzats

  • Cugat Comas i Fotos de Daniel Ferrer
  • Diumenge, 01 Octubre 2017 06:50

Obertura dels col·legis tot i la pluja

En una primera crònica de la jornada, l'èxit del referèndum de l'1 d'octubre a Mataró sembla evident. Falten dues hores per l'inici de les votacions i les concentracions es compten per centenars de persones als punts de votació habilitats. Aquest fet posa de relleu dues coses: la resposta popular a la convocatòria ha anat d'acord amb l'organització del grup de suport, una. I el paper que puguin desenvolupar els Mossos i la resta de cossos policials és, a hores d'ara, la gran incògnita. Dues. L'èxit resistent o desobedient ja té les seves fotos. Caldrà veure quan irrompin, si irrompen, els cossos de seguretat.

Els Mossos han fet visites als col·legis durant les últimes 24 hores. Han aixecat desenes d'actes i han actuat de forma amistosa. Les instruccions internes són clares en el sentit de mantenir la calma. Sembla que l'anunciat llindar de les sis del matí –que ha provocat que molta gent ja fos als punts de votació abans d'aquesta hora tan matinera– ha funcionat d'espantall i la Policia està anant als diferents col·legis a comprovar que la multitud serveix d'escut per protegir la votació.

En una matinada més de Twitter que de transistor, les notícies dels moviments de Guàrdia Civil i Policia Nacional a Barcelona formen part de les converses a les cues i concentracions dels col·legis. Davant la incapacitat que tindrà una patrulla de Mossos per aturar la votació, quan aquesta comenci, es podria activar una acció reforçada amb aquests altres cossos policials. De moment, però, tot això són especulacions. La incògnita policial es manté. I la moral, per cada persona de més a les portes d'instituts i CAPs, es reforça.

Obertura dels col·legis tot i la pluja