La Policia Local actua a instàncies de la Fiscalia

Una instrucció feta arribar pels Mossos detalla com han d'actuar els agents davant de fets o actes en favor del Referèndum

  • Redacció
  • Dilluns, 18 Setembre 2017 15:37

Identificacions a membres de la CUP

Les identificacions practicades i actes policials aixecats per part de la Policia Local de Mataró contra membres d'ERC i la CUP responen a les ordres rebudes per part del cos policial mataroní de la Fiscalia Provincial i, també, dels Mossos d'Esquadra. El 14 de setembre els Mossos van adreçar la instrucció en format de providència de la Fiscalia. Segons l'Ajuntament, doncs, les actuacions contra promotors i difusors del referèndum responen "a instàncies dels Mossos d’Esquadra i per indicacions de la Fiscalia".

En el text fet arribar a la Policia Local de Mataró mitjançant els Mossos, el Fiscal en cap Provincial és taxatiu respecte el paper que han d'assumir els cossos policials locals davant de situacions com les actuals. En aquest sentit s'empara en l'ordre del Tribunal Constitucional del "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió" del referèndum i assegura que qualsevol iniciativa en aquest sentit pot ser constitutiva de tres delictes: desobediència, prevaricació i malversació de fons públics.

En la mateixa missiva, recorda que la Policia Local depèn en efectes d'investigació de delictes del mateix Ministeri Fiscal, que ha d'efectuar de policia judicial i que davant de qualsevol acte o fet en la línia dels perseguits cal "elaborar de forma urgent l'informe oportú amb les dades necessàries sobre la seva execució, autoria, participació i circumstàncies concurrents". El mateix text demana la requisa de materials electorals o divulgatius "per evitar la consumació dels delictes".

ERC demana a Bote que ho deixi sense efecte
El President del Grup Municipal d'ERC a Mataró Francesc Teixidó va adreçar dilluns una instància a l'Alcalde Bote perquè l'Ajuntament recorri aquesta instrucció. En aquesta missiva, que es fa ressò d'un informe de l'Associació Catalana de Municipis que assegura que les policies locals no han d'actuar com a policia judicial de forma específica, el republicà insta l'Ajuntament a sol·licitar a la pròpia Fiscalia que deixi sense poder la instrucció esgrimida per amparar les actuacions policials efectuades.