Crisi entre PSC i CiU pel cas Can Quirze

L'Alcalde i Calpe van defensar junts l'actuació de l'Ajuntament però hi ha rumors que apunten a que els socialistes haurien demanat el cap de la regidora

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 29 Maig 2017 11:25

Ple maig Ajuntament

El cas Can Quirze podria arribar a ser el detonant de la crisi més gran en el si del govern de Mataró, quan encara no fa dos anys que PSC i CiU comparteixen l'executiu local. Quatre setmanes després de fer-se públic el cas i davant l'amenaça per part dels propietaris de la urbanització de denunciar als regidors d'urbanisme i alcaldes dels últims 16 anys, el govern va sortir al pas divendres al migdia per defensar el rigor de l'operació urbanística. David Bote i Núria Calpe van comparèixer junts en una pretesa imatge d'unitat que hores després quedaria en entredit. La pròpia regidora d'urbanisme va prendre la paraula per assegurar que "el cost de les obres és el que realment hi va haver, la liquidació està feta amb rigor i l'expedient de l'obra és correcte". Una esmena a les declaracions que havia fet un mes enrere, les que van encendre la polèmica.

Ciutat 2017, Can Quirze

Mentre l'Ajuntament, oficialment, es defensa assegurant que posa facilitats als propietaris de Can Quirze perquè paguin les quotes que els imputen –d'uns 20.000 euros per propietari, 200.000 en el cas del Club de Tenis i el Meritxell– el cas ha anat agafant envergadura, com una bola de neu. El govern va informar la resta de grups en una Junta de Portaveus el mateix divendres i dies abans, tal com havia demanat el PSC, la mateixa Calpe es va explicar al Consell d'Administració de PUMSA. La versió oficial és que es defensa l'expedient, que l'Ajuntament segons David Bote "no pot aturar els cobraments d'unes quotes que es deriven d'un expedient ben fet" i tot i això es reprendrà el contacte amb els veïns, que tenen la carta de la denúncia penal a punt per jugar.

Es manté obert un contenciós-administratiu davant del qual el jutjat ja ha requerit a l'Ajuntament documentació sobre l'operació urbanística a la qual, asseguren els veïns, l'administració local no havia donat accés als advocats i pèrits de Can Quirze.

Crisi entre PSC i CiU
Minuts després de la compareixença amb què el govern volia tancar files defensant que la maniobra de cobraments és adequada, El Periódico publicava en exlusiva que David Bote havia demanat el cessament de Núria Calpe per les seves declaracions. Preguntat al respecte, el Primer Secretari del PSC Juan Carlos Jerez assegura que, de moment, només s'ha demanat una reunió de seguiment del pacte de govern i el grup municipal socialista valorava avui si donava per bo el canvi d'actitud de Calpe a la roda de premsa de divendres.

La corda entre els dos socis de govern, tensa de per si, depèn doncs, avui dilluns, de tres reunions. La interna socialista, la que mantindran els dos socis de govern i la que l'Alcalde Bote ha de tenir avui amb els veïns de Can Quirze. Aquests activarien, segons van anunciar, la via penal i la de la Fiscalia Anticorrupció si no se'ls suspèn el cobrament de quotes. Queden capítols del cas Can Quirze.