Mig milió per al que els mataronins decideixin

L'Ajuntament posa en marxa el procés de pressupostos participatius reservant aquesta partida dins els comptes del 2018

  • Redacció
  • Dimarts, 23 Maig 2017 09:53

Especials 2014/2015, ajuntament mataró

Mataró posa per primera vegada, de cara als pressupostos municipals del 2018, una partida a disposició del que la ciutadania decideixi. Seran 500.000 euros dins del capítol d'inversions els que es destinaran a aquells projectes o actuacions que els mataronins hagin primer proposat i després votat. Dilluns es va presentar el procediment de tot el procés, que s'allargarà durant tot l'any i tindrà la nova plataforma Decidim Mataró com a eina. Quim Fernàndez, regidor de participació, va parlar de "prova pilot" pel que fa al procés i va convidar els mataronins a prendre part d'aquest "exercici de democràcia directa". De moment, del 22 de maig al 27 de juny és el torn de les propostes. Se'n poden fer dues per persona, d'un import màxim de 250.000 euros cadascuna.

Del 30 de juny al 14 de juliol començarà l’etapa de suports ciutadans, ja que cada proposta ha de comptar amb un mínim de 125 suports per poder superar aquesta fase. Cada ciutadà podrà, a través de la mateixa plataforma Decidim Mataró, donar suport fins a 5 idees. Les que superin aquesta fase de suport ciutadà passaran a la fase de validació que estarà formada per una comissió tècnica. Al mateix graó del procés hi arribaran les propostes sorgides dels Consells de Participació.

La comissió tècnica validarà 12 propostes i finalment, a cavall de novembre i desembre, es farà la votació. Cada ciutadà podrà posar-se en la pell de l'administració i donar suport a projectes fins a sumar 500.000 euros. El resultat serà vinculant i als pressupostos del 2018 de l'Ajuntament es recolliran les propostes vencedores. Pel regidor Fernàndez "el procés és una prova pilot i pot ser que tinguem una participació relativament baixa" però assegura que "de la decisió política dependrà que el sistema es consolidi i que en un futur la dotació pugui anar a més".