Una escultura en homenatge a l'alcalde Josep Abril

El monument és una cadira de bronze foradada per 5 trets en record al republicà, que va ser afusellat fa 78 anys

  • Laia Mulà // Daniel Ferrer
  • Dimarts, 16 Maig 2017 13:47

Monument alcalde Abril

La Plaça Tomàs i Valiente, situada davant els Jutjats, serà l'emplaçament de l'escultura de bronze que homenatjarà l'alcalde Josep Abril, el qual va ser afusellat el 1939 pel franquisme. El monument serà una escultura de bronze en forma de cadira i contindrà 5 forats en representació de les bales disparades durant l'afusellament.

L'acte va estar presidit per l'actual alcalde, David Bote, amb l'assistència del regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, l'autor de l'escultura, Perecoll, i diversos familiars de l'alcalde afusellat. Bote va destacar que Josep Abril “era un representant de la nostra ciutat” i va afegir que “va ser capaç de mantenir viva la flama de la democràcia en una època molt difícil”.

Monument alcalde Abril

El simbolisme de la figura

Segons va explicar l'autor en l'acte de presentació de l'escultura, Perecoll, la cadira simbolitza la institució: “L'alcalde representava la democràcia i la llibertat” i no només el van matar a ell, sinó al que representava. Per aquest motiu, va descartar fer un monument o un bust d'Abril i va presentar la proposta de la cadira majestuosa com a símbol de la institució que encapçalava.

Reivindicar la memòria històrica
Josep Abril va ser un dels fundadors d'ERC i va ser afusellat il·legalment al Camp de la Bota. El Ple Municipal va aprovar per unanimitat el 2007 erigir un monument per reivindicar la memòria de l'alcalde però la iniciativa no havia tirat endavant fins ara. A més, l'Ajuntament va nomenar-lo Fill Adoptiu de la Ciutat a títol pòstum l'any 2012.

Monument alcalde Abril