CiU vol "un Guggenheim" per revitalitzar el casc antic

El soci de govern es marca com a gran objectiu pel 2017 un Pla Estratègic d'aquest barri, amb el que confia que sigui el motor econòmic de la ciutat

  • Cugat Comas / Fotos: A.Canalejo
  • Dimarts, 31 Gener 2017 17:41

Dinar CIU

"M'imagino 'un Guggenheim', un edifici singular que transformi tots els seus entorns i converteixi el Centre en el motor econòmic de la ciutat". Són paraules de Núria Calpe, però el propòsit de rellançar el nucli antic i convertir-lo en un focus d'atenció de turisme que generi riquesa és la gran proposta del grup municipal de CiU per a aquest 2017. Els cinc regidors del grup municipal van compartir el propòsit en el tradicional dinar amb la premsa d'inici d'any on van enumerar diferents accions de govern. Joaquim Fernàndez, primer tinent d'Alcalde, assegura que "ja aquest any aprovarem el Pla Estratègic d'Impuls del Centre Històric i el començarem a executar" amb una primera partida d'uns 200.000 euros. El grup municipal confia al centre el paper de "gran aparador de la ciutat, un espai per veure els visitants i per viure i viure'n els mataronins" segons Fernàndez.

El Pla Estratègic, que els convergents volen que sigui de ciutat i compti amb el màxim suport per part de la resta de grups municipals, ha de suposar el rellançament del Centre.

Els cinc regidors del Grup Municipal de CiU estan convençuts de la potencialitat del Centre de Mataró. Expliquen que el Ple Estratègic a elaborar aquest any ha de preveure des d'actuacions de rehabilitació urbanística a elements de paisatge urbà, comerç, cultura i patrimoni. Hi ha diferents peces sobre el tauler però la més llaminera són els entorns de la Plaça Gran i la pastilla urbanística de Can Cruzate. És on Núria Calpe vol "un Guggenheim" i on Fernàndez assegura que cal "visió de ciutat". CiU dóna per oblidat el projecte vigent, aturat, de baixos comercials i pisos i es proposa que el Pla Estratègic reculli un projecte que revolucioni la zona.

Dinar CIU

A més de Can Cruzate i la Plaça Gran, Fernàndez també ha enumerat la recuperació del Cafè Nou –pendent de finançament europeu– o el futur de la Presó, que no tornarà a ser seu fixa d'entitats com altres elements que el Pla haurà de recollir, a més d'inversions que ja apareixen en el pressupost a Can Serra, Ca l'Arenas o Can Marfà. Els comptes per 2017 comptabilitzen més de 600.000 euros per a actuacions en la línia d'aquest Pla, inclosa la necessària per a la pròpia elaboració del document.

Altres inversions

Els convergents se senten més que responsables del fet que el 2017 l'Ajuntament recuperi molt múscul inversor. "El pressupost d'aquest any és el primer en anys en el qual la primera partida és per a educació i no per pagar deute i això és possible gràcies a un govern que va endreçar les finances i va sanejar l'Ajuntament", assegura Fernàndez en referència al mandat anterior. El grup municipal també ha celebrat que les ordenances fiscals vagin "en la línia del que sempre hem demanat, que serveixin per incentivar les persones que apostin per crear un negoci amb bonificacions i exempcions".

Resposta a Bote: "El referèndum serà legal"


Preguntat sobre la posició feta pública per l'Alcalde David Bote fa una setmana que no cediria locals pel referèndum sobre la independència de Catalunya, Fernàndez remet al pacte de govern entre PSC i CiU que deixa explícitament fora del contingut pactat pels socis aquest tipus de posicionaments. El portaveu convergent es limita a augurar que "treballarem per fer possible el referèndum sobre el futur del país i el President Puigdemont sempre ha dit que es faria dins de la legalitat" per afegir que "el regidor Jerez ja va dir el 2015 que l'Ajuntament respectaria la legalitat i les institucions pel que no cal patir, el referèndum serà legal i no serà l'Ajuntament el que se salti aquesta legalitat".