Nou pla contra la cronificació de la pobresa

El govern busca noves estratègies després d'haver augmentat en 1,5 milions la partida destinada a plans de rescat social aquest 2016, superant els 14 milions d'euros

  • Mireia Biel / Fotos: Anna Aluart
  • Dimecres, 21 Desembre 2016 09:18

Pla de rescat - Vinzo

Cada cop hi ha menys famílies usuàries de Benestar Social, però el nombre d’assistències no deixa de créixer, un fet que demostra que la pobresa s’ha cronificat en alguns sectors de la població que necessiten ajuda de forma continuada. Eradicar aquestes situacions és el que s’ha proposat el govern local, que vol estudiar a fons les necessitats d’aquestes famílies per “abandonar les polítiques assistencialistes i dissenyar plans que les empoderin i els donin eines per sortir d’aquest cercle de pobresa”, segons la regidora de Benestar Social, Isabel Martínez.

La regidora ho va afirmar en una roda de premsa de valoració de les mesures que l’Ajuntament ha tirat endavant en aquest àmbit durant el 2016 al costat del regidor de sanitat i la de Joventut i Gent Gran. Segons els números presentats, el consistori hauria invertit prop de 14 milions d'euros en plans de rescat social, el que suposa un increment d'1,5 milions d’euros respecte el 2015, entre els quals destaquen l’augment del 161 per cent en la dotació de recursos alimentaris o les bonificacions fiscals per les quals s’han deixat d’ingressar 642.000 euros. Els principals beneficiaris d’aquestes ajudes són aturats de llarga durada, famílies monoparentals, persones en règim de lloguer – que sovint es troben en situació de major vulnerabilitat que les que tenen propietat – i el col·lectiu d’origen estranger.

Temporals

Però segons Martínez, aquests plans de rescat han de ser “temporals”. “No podem ser només prestadors d’ajudes, els tècnics han de treballar amb les famílies basant-se en la corresponsabilitat”, va afirmar Martínez, en referència a la tasca que es desenvolupa des de Serveis Socials. 

Recuperar l’ascensor social

Per aquest motiu, va explicar que “s’estan duent a terme estudis profunds i complets sobre la situació de les famílies en risc d’exclusió social o de pobresa crònica per conèixer quines són les seves necessitats reals i actuar en conseqüència”. Calculen que d’aquí a un any es podrà començar a treballar en plans a mitjà termini per “dissenyar línies estratègiques d’actuació que vagin més enllà del nostre mandat”, va remarcar Martínez. Una mostra d’aquesta feina és el Pacte amb el Tercer Sector que s’ha signat aquesta setmana.

L’objectiu de tot plegat, per a Martínez, és que “l’ascensor social torni a funcionar”, és a dir, “que les ajudes hagin de ser puntuals i que puguem donar eines a aquestes famílies perquè surtin de la pobresa”.