Una unitat canina contra les conductes incíviques amb gossos

El plantejament arriba davant l’augment en la tinença irresponsable d'animals i d’excrements a la via pública

  • Mireia Biel // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 09 Novembre 2016 13:42

Ple de novembre

L’Ajuntament de Mataró podria crear una unitat canina per lluitar contra les conductes incíviques dels ciutadans amb els seus gossos. La regidora de Via Pública, Núria Moreno, ho va anunciar divendres en roda de premsa, moment que va aprofitar per explicar que la mesura s’estudiarà en la redacció del nou Pla Director de la Policia Local que s’ha de treballar en els pròxims mesos.

Una enquesta realitzada entre la població durant la fase prèvia a la redacció del Pla de Seguretat Local va revelar que “els ciutadans perceben la tinença irresponsable d’animals i l’augment d’excrements i orins a la via pública com una qüestió d’inseguretat”, tal com va assegurar Moreno. Si a això s’hi suma que Mataró és una de les ciutats amb un percentatge més alt d’animals domèstics, “era necessari desenvolupar una estratègia que incorporés, no només les campanyes de civisme i l’increment de recursos de neteja, sinó també la via policial i sancionadora”.

Per això, el nou Pla Director de la Policia Local estudiarà la fórmula per a crear una unitat canina amb agents que es dediquin únicament a vetllar perquè es compleixin les ordenances sobre la tinença d’animals i es tinguin conductes cíviques a la via pública.

Controls mensuals

Els agents destinats a aquesta nova àrea específica ampliarien els recursos i esforços que es dediquen a aquest àmbit. Actualment, segons va explicar la regidora, “es duen a terme controls mensuals que vigilen si es porten els gossos lligats o s'intenta enxampar casos en què no es recullen els excrements”. A més a més, la regidora va confirmar que s'imposen multes que poden arribar als 4.000 euros si s'acumulen diverses infraccions, com portar un gos perillós deslligat i no tenir-lo censat, però que en molts casos, els pagaments no es fan efectius perquè els propietaris, com reconeix Moreno, “es declaren insolvents”.