Els inicis del PSUC per mitjà dels seus papers

L'Ateneu de la Fundació Iluro acull l'exposició sobre els documents tornats de Salamanca del gran partit de l'antifranquisme

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dilluns, 12 Setembre 2016 00:00

Ciutat 2014/2015, exposició PSUC
Aquest dimarts, dia 13, s'inaugura a l'Ateneu de la Fundació Iluro l’exposició “La infància del PSUC (1936-39). El retorn dels papers de Salamanca”. L’exposició es podrà veure fins al 12 d’octubre a la Sala d’exposicions de l’Ateneu de la Fundació Iluro. L'acte inaugural comptarà amb una xerrada a càrrec del professor Andreu Mayayo, catedràtic d’Història Contemporània de la UB, i vicedegà de la Facultat de Geografia i Història.

Els papers de Salamanca

L’exposició ha estat produïda per la Fundació Nous Horitzons en ocasió del retorn dels papers de Salamanca, els documents decomissats per les tropes franquistes i dipositats ara a l'Arxiu Nacional de Catalunya.
Des de Nous Horitzons s'afirma que "80 anys després de l'inici de la Guerra Insurreccional contra la 2a República i de la fundació del PSUC, el retorn dels papers de Salamanca i el muntatge d'aquesta exposició representen  uns actes de dignitat per a totes aquelles persones que durant molts anys han tingut segrestada una part de la seva memòria".

Ciutat 2014/2015, CARTELL PSUC

Part mataronina

El nucli mataroní de la Fundació Nou Horitzons ha volgut ampliar els continguts de l’exposició recollint documents i testimonis locals del període que va de finals de la guerra fins a les primeres eleccions municipals democràtiques.
El PSUC a partir dels anys 60 del segle passat es va reorganitzar i rejovenir. Noves fornades de treballadors, artistes, pagesos, intel·lectuals i estudiants que no havien viscut la guerra, s’incorporen a la lluita antifranquista i l’exposició se’n fa ressò. El PSUC serà un pilar fonamental de la lluita per la recuperació de les llibertats democràtiques.
En el marc de l'exposició es realitzaran diferents taules rodones i l’organització ofereix visites comentades per a col·lectius escolars, sindicals o casals de la tercera edat en horaris a convenir.

Es pot concretar telefònicament:  686 731 431 -  646 156 445