En Comú Podem revalida la victòria a Mataró i el PSC es manté en segona posició

El suport a ERC augmenta i el PP remunta esgarrapant vots de Ciutadans

  • Mireia Biel
  • Dilluns, 27 Juny 2016 10:20

Les eleccions

En Comú Podem revalida la victòria a Mataró com ja va passar en les eleccions generals del desembre. La formació lila, liderada per Xavier Domènech a Catalunya, s’ha imposat a la capital del Maresme per davant del PSC, que aguanta en segona posició, i d’ERC, que creix en percentatge de vots. A Mataró, igual que a la resta de l’estat, el PP augmenta el seu suport i ho fa esgarrapant vots de C’s i CDC, que queden en cinquena i sisena posició, respectivament.

Amb un 23,66 per cent dels vots, gairebé un punt per sota de la mitjana catalana, En Comú Podem s’imposava a les eleccions espanyoles del 26J, un examen de recuperació per als grans partits del país per a formar govern pels propers quatre anys. Però a Mataró, igual que a la resta de l’estat, les coses han quedat igual. Per darrere dels de Pablo Iglesias, el PSC ha aguantat la segona posició amb un meritori 18,08 per cent dels vots.

ERC i PP creixen

La sorpresa de la nit la van donar ERC i PP, les dues formacions que continuen a la llista i que van augmentar els seus suports a costa de CDC i C’s. Els republicans van assolir el 16,10 per cent dels vots i es consoliden com a primera força independentista, en una tònica que també es va veure a Catalunya. CDC va quedar en cinquena posició amb un 11,83 per cent dels vots.

El PP va créixer en 50.000 vots (13,36 per cent) i es va fer fort gràcies al vot útil que li va permetre recuperar el terreny perdut en els comicis del 20D, quan Ciutadans li havia pres part del seu electorat. Un electorat probablement descontent amb el pacte amb el PSOE que ha preferit tornar a dipositar la seva papereta al PP i que a Mataró va fer baixar els d’Albert Rivera fins al 12,57 per cent dels vots, 3 punts per sota que al desembre.

Baixa la participació

Els resultats d’aquests 26J vénen marcats, també, per la baixada de la participació, que si al total de Catalunya va caure 3 punts (del 68,6 per cent al 65,6), a Mataró es va accentuar fins a cinc punts, del 71,1 per cent del desembre al 66 per cent en aquesta ocasió.