El món local apel·la a la "responsabilitat" dels bancs i els insta a cedir més pisos buits

La cimera celebrada al Palau de la Generalitat per sortejar el recurs del TC contra la llei d'emergència social decideix emprendre la redacció d'un nou text legal

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 04 Maig 2016 09:07

Cimera llei pobresa_alcaldes

Els alcaldes catalans reclamen través de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) que les entitats financeres no aprofitin el recurs del govern espanyol contra la llei d'emergència social per aixecar-se de la taula contra els desnonaments.

La cimera d'aquest dimarts al Palau de la Generalitat ha servit per reiterar aquesta exigència de "responsabilitat" als bancs i grans tenidors d'habitatges. "No tenim cap por que s'aixequin, però és cert que el panorama ha canviat amb aquest recurs", ha assenyalat el president de la FMC, Xavier Amor. "No aprofitin el recurs per escapar-se", els ha demanat el vicepresident de l'AMC, David Saldoni.

Tots dos han fet èmfasi en la importància dels convenis que ja s'han aconseguit signar amb algunes entitats per evitar els desnonaments. El món municipal ha mostrat públicament el suport a la decisió de presentar una nova llei al Parlament que blindi la lluita contra els desnonaments i contra la pobresa energètica.

Més enllà de la legislació, però, han garantit que "amb llei o sense" estaran al servei dels ciutadans que pateixen. Saldoni ha insistit a apel·lar les entitats financeres perquè no aprofitin el recurs del govern espanyol per iniciar nous procediments d'execució hipotecària. "Els demanem poder seguir parlant, poder seguir signant convenis i destinar habitatges al servei de la gent que més ho necessita".

Treballar al costat dels bancs

La fusió de les taules de pobresa energètica i desnonaments –sorgides a partir del ple d'emergència social- serà un dels espais per incidir en la coordinació institucional que aquest dimarts ha tingut el primer episodi amb la cimera al Palau de la Generalitat. En tot cas, si el Tribunal Constitucional decideix suspendre cautelarment els punts de la llei 24/2015 que li demana el govern espanyol, Saldoni està convençut que els ajuntaments "hauran de plantejar estratègies conjuntes per superar les dificultats en el període en el que no tinguem la nova eina". "El camí que hem fet fins ara és positiu. Molts municipis estem signant convenis amb les entitats financeres", ha afegit Amor.

A més d'Amor (Pineda de Mar) i Saldoni (Sallent), han assistit a la cimera les alcaldesses de Barcelona, Ada Colau, de l’Hospitalet, Núria Marín, de Badalona, Dolors Sabater, de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, de Girona, Marta Madrenas, de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, i els alcaldes de Mataró, David Bote, de Terrassa, Jordi Ballart, de Sabadell, Juli Fernández, de Lleida, Àngel Ros, de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros i de Reus, Carles Pellicer.