Limitar la pujada de l’IBI i bonificar l’IAE a les empreses són les al·legacions del PP a les ordenances fiscals

Els populars fan una nova proposta: una carpeta ciutadana

  • Marta Gómez
  • Dilluns, 30 Novembre 2015 00:00

Ple de Juliol

Fins a onze al·legacions va posar sobre la taula el Partit Popular respecte a les Ordenances Fiscals presentades pel govern municipal. Ho feia dimecres passat, dia 25, en roda de premsa pels mitjans locals. D’entre els onze punts en destaca un equilibri de l’IBI, una aplicació de la tarifació social, una bonificació de l’IAE en algunes empreses concretes i una creació del que han anomenat “Carpeta Ciutadana”. La primera petició però, la feia el líder dels populars, José Manuel López, que demanava que cal adaptar les ordenances fiscals “a la realitat i el context de Mataró” perquè “és difícil i injust fer comparacions entre la nostra ciutat i altres perquè partim de realitats molt diferents”. En aquest sentit López recordava la taxa d’atur de la ciutat i la mitjana d’ingressos que, creu López, tenen les famílies mataronines.

Limitar la pujada de l’IBI

El que pretenen des del PP és limitar la pujada de l’IBI. Creuen que “darrere les pujades de l’IBI hi ha altres tributs” i proposen “veure la cistella dels impostos en el seu conjunt” i que, d’aquesta manera, es pugui equilibrar i compensar la pujada de l’IBI amb la tarifa de l’aigua o la brossa. L’equilibri, creuen els populars, es produeix perquè “són tributs que paga tothom”.

Tarifació social

El PP també demana l’aplicació de la tarifació social. “Creiem que s’ha d’aplicar, com a mínim, en la tarifa de l’aigua, la brossa domiciliària i el preu dels títols de Mataró Bus”, afirmava López. Una mesura que creuen que pot ajudar a l’economia de les famílies mataronines.

Bonificacions a l’IAE

Com a “mesura de suport a l’ocupació i a la contractació indefinida” el PP presentava unes bonificacions concretes en l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE). Per exemple, una empresa de menys de 5 treballadors que contracti una persona tindria una bonificació del 50 per cent.

Carpeta ciutadana

Emmirallats per l’Ajuntament de Màlaga els populars porten a Mataró la “Carpeta Ciutadana” que creuen que pot facilitar la relació entre els ciutadans i l’administració. Una carpeta ‘online’ en la qual tothom pugui tenir accés al Padró, al domicili fiscal, als tributs, les multes, el registre de documents i fins i tot a les queixes i suggeriments que es presentin a l’Ajuntament de Mataró en els darrers 5 anys.

 

Més difusió en les bonificacions
Una de les peticions que més lamenten els populars és la “manca de difusió de les bonificacions”. José Manuel López assegurava que la manca de demanda de les bonificacions es deu a la “desconeixença” dels ciutadans. És per això que els populars demanen una nova campanya de difusió “integral” de les bonificacions i drets que estan a l’abast dels mataronins que passi per una carta directe amb el calendari fiscal, una comunicació al web municipal i el llançament d’informació específica a través dels mitjans de comunicació de la ciutat.