ERC proposa reequilibrar l’IBI i congelar-lo per a tot el mandat

Els republicans presenten al·legacions a les ordenances fiscals pel 2016

  • Marta Gómez
  • Dimarts, 24 Novembre 2015 00:00

Els regidors d'ERC

Esquerra Republicana de Catalunya a Mataró va presentar divendres, dia 20, en roda de premsa, les al·legacions que proposen respecte a les ordenances fiscals pel 2016. Entre les diferents propostes que posen sobre la taula els republicans, en destaca una rebaixa l’impost de l’IBI. ERC proposa passar del 0,53 per cent que proposa el govern al 0,4699 per cent. Aquesta lleugera modificació creuen que ajudarà a “no pressionar tant les famílies”. De la mateixa manera, ERC proposa incrementar el tipus diferenciat mig, és a dir l’IBI que s’aplica als immobles de més valor industrial i comercial, passant del 0,83 per cent proposat pel govern fins a l’1,03 per cent.

En la primera modificació la recaptació prevista pel govern es reduiria en 2,6 milió d’euros mentre que en la segona en guanyaria més d’1 milió. “Creiem que queda més equilibrat entre residents i ciutadans i empreses i comerços”, assegurava el líder d’ERC, Francesc Teixidó, que també va proposar congelar aquest impost per a la resta del mandat amb aquestes modificacions.

Un altre dels punts destacats és l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE). Per aquest impost ERC es planteja estudiar un increment superior al 3,75 per cent que proposa el govern, ja que creuen que apujant-lo a un 10 per cent es podrien “aconseguir imports de rebuts (IBI + IAE) no inferiors a imports de l’exercici anterior”. Amb la proposta d’ERC en aquest punt, creuen que es podrien recaptar uns 400.000 euros addicionals.

Pagaments progressius

“Té sentit, socialment, aplicar una certa progressivitat a tots els impostos que ho permetin”, explicava Teixidó divendres. El que proposen des d’Esquerra és que es puguin fraccionar els impostos mensualment i aconseguir una millor planificació econòmica de les famílies. Un dels exemples que posen els republicans és el de la Taxa de la Brossa que asseguren que “Mataró és pràcticament l’únic Ajuntament que no ho té escalonat”. De la mateixa manera, ERC parla de la tarifació social, de bonificacions a aquells qui decideixin abonar abans d’hora les seves taxes i de tarifa plana mensual per a la suma de tots els impostos municipals.