El PSC estén ara la mà a CiU i a ERC per governar Mataró

"Treballarem per tenir un govern ampli i pensem que com a mínim un dels dos hi serà", diu el primer secretari Xesco Gomar

  • Redacció - ACN
  • Divendres, 05 Juny 2015 10:04

Xesco Gomar i Assumpta Escarp, del PSC

El PSC de Mataró imprimeix un canvi de rumb en les negociacions per garantir la governabilitat de Mataró. Un cop descartada l'opció de reeditar el tripartit amb ERC i ICV-EUiA per la negativa de republicans i ecosocialistes, els socialistes estenen ara la mà a CiU i ERC per intentar fer un nou tripartit que aglutini les tres primeres forces del consistori. El primer secretari del PSC a Mataró, Xesco Gomar, ha explicat que els pròxims dies seran "clau" per tancar el pacte i assegura que els socialistes treballaran per tenir un govern el més ampli possible -sumant les tres forces sumen 15 de 27 regidors del ple- i es mostra convençut que "com a mínim un dels dos [en al·lusió a CiU i ERC] hi serà".

El PSC no vol governar en minoria. Aquesta opció està del tot descartada, després que els resultats del 24-M hagin deixat un consistori molt atomitzat, amb fins a nou grups municipals, i amb els socialistes com a primera força amb nomes sis regidors. Els socialistes volen ser "coherents" amb el seu discurs i no volen repetir l'experiència de CiU dels darrers quatre anys. El desig del PSC era reeditar el tripartit amb ERC i ICV-EUiA, però uns i altres han rebutjat l'oferta. Els republicans consideren que la formula està esgotada en l'actual context polític. Tampoc els ecosocialistes ho veuen clar i assumeixen el seu paper a l'oposició com a novena força a l'Ajuntament.

Un pacte de ciutat

En aquest escenari, els socialistes obren la porta al gran pacte de ciutat amb CiU i ERC, el que significaria ajuntar al govern municipal els tres primers partits del consistori, una opció que ja es va plantejar des de les files nacionalistes i una opció que els republicans no descartaven taxativament. El PSC de Mataró espera poder tancar un acord en els pròxims dies, ja sigui amb tots dos partits o amb un de sol, el que implicaria igualment governar en minoria. La suma amb CiU és de d'onze regidors i amb ERC en sumen deu, mentre que la majoria absoluta del ple se situa en els catorze regidors.