"Y por cierto, qué has votado, 'no-no'? Eso es cosa mía, faltaría más"

Crònica d’ambient de les primeres hores de la consulta del 9N a Mataró

  • Joan Salicrú
  • Diumenge, 09 Novembre 2014 17:06

9N
 

La imatge d'aquí dalt correspon a la cua que hi havia a 2/4 de 12 del migdia en el punt de votació de l'IES Damià Campeny de Mataró. La capital del Maresme viu una gran mobilització aquest #9N, com la resta del país.

De totes maneres, més que les cues -lògiques, donat el menor nombre de col·legis electorals- el que més m'ha sorprès ha estat trobar en els barris de la ciutat molts castellanoparlants acudint a votar i permetent intuir una cosa que algú ja havia insinuat els darrers dies: la visió de la consulta d'avui com a "costellada dels indepes catalanets" quedaria totalment en dubte ja que, gràcies a la nova impugnació del Tribunal Constitucional, un gruix extra de votants, que potser no hauria participat d'aquesta convocatòria, finalment ho ha fet.

Quan sortia de l'edifici de l'IES Puig i Cadafalch, al carrer Sant Josep de Calassanç del barri de Cerdanyola, una dona de mitjana edat comentava a una de més jove: "Ostras, pues yo no esperaba que hubiera tanta gente votando, eh? Ah, y por cierto, al final qué has votado, 'no-no'?". I l'altre li ha respost: "Eso es cosa mía, faltaría más". És a dir que hi ha gent que s'ha près això d'avui molt seriosament. Em sembla que més de la que intuíem.

Ja a la ronda Rocablanca, un home que no tenia gens clar on era l'institut mencionat m'ha preguntat si sabia com s'hi arribava, també en castellà. De fet es pensava que estava anant a l'Alexandre Satorras o sigui que no tenia massa clar on havia de votar. Feia doncs, un esforç important per anar a aconseguir-ho. M'ha vingut la mateixa idea al cap. Una estona abans, a l'IES Pla d'en Boet, una senyora de 40 anys, catalanoparlant, li ha preguntat a un senyor gran del barri, també en castellà: "Qué, ya has ido a votar?". I l'home, que pel tòpic podia semblar que la cosa no anava amb ell, li ha respost amb tota naturalitat: "Si, ahora ya estoy descansando". "Claro has quedado bien descansado!", li ha tornat la noia, complaguda, perquè no semblava esperar-se aquesta resposta.

Al final d'aquesta ruta, aquesta sensació de sorpresa me l'ha transmès també una persona vinculada a Òmnium Cultural de Mataró, al punt de votació de l'Institut Alexandre Satorras. "Hi havia gent que passava per davant de l'institut i més aviat pensaves que no entrarien a votar, per entendre'ns. I llavors, de cop i volta, entraven cap a dins. Estic sorpresa".

La realitat, com sempre, és una mica més sofisticada i complexa del que sembla, cosa que em sembla realment suggeridor i divertit.