L'alcalde de Mataró proposa unificar la FMC i l'ACM

"Cal superar la visió partidista de les entitats", afirma Joan Mora

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 08 Gener 2014 12:14

Mataró Ciutat de Valors

L'alcalde de Mataró i vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Joan Mora, aposta perquè les dues entitats municipalistes, la FMC i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) s'unifiquin. "Cal reflexionar sobre la necessitat que hi hagi dues entitats municipalistes i crec personalment que no té cap sentit". Mora defensa així la renovació del món local que, opina, ha de caminar cap a un model amb "una única entitat que agrupi tot el poder local i li doni el paper preponderant que ha de tenir".

Actualment, creu Mora, la FMC i l'ACM tenen un paper "subordinat" i reclama una "veu pròpia, única i potent" del municipalisme català. L'alcalde fa una crida a superar la visió partidista de cadascuna de les dues entitats i recorda que "cada vegada es fa més feina en comú i les opinions van coincidint perquè els problemes del municipis són els mateixos a tot arreu".

L'esperit de la primera Federació

Mora ha fet aquestes declaracions després que dimarts el diari Ara publiqués un article seu en el que defensa "recuperar l'esperit de la primera Federació de Municipis Catalans (1933)" i on justifica el canvi de model davant "l'onada recentralitzadora" i "l'amenaça a l'autonomia local" per part de l'Estat, així com per la "il·lusió i esperança" del dret a decidir. "L'Estat ho justifica amb l'argument populista que aprimant l'administració s'optimitzaran recursos i es modernitzaran les estructures. Obvien que és a les institucions estatals on el malbaratament, la irracionalitat administrativa i la poca transparència són més que habituals", explica Mora en aquest article.

En clau catalana, Mora adverteix que caldrà "estar preparats" perquè un eventual "accés a la sobirania" implicaria "una reforma profunda de l'administració catalana i especialment de la local. Els nous temps demanen, i exigiran, un nou model d'administració local". L'alcalde afegeix que "és del tot necessari consensuar una reordenació de l'actual mapa municipal, mitjançant l'aprovació de mesures financeres i d'inversió que afavoreixin l'agrupació de municipis i la creació de mancomunitats per a la prestació conjunta de serveis".