S’aprova el Pla d’Ajust amb el suport del PP i les abstencions de PSC i ICV-EUiA

Polèmica pel deute no reconegut per la Generalitat que obliga a demanar un nou crèdit

  • Cugat Comas i Fotos d'Anna Aluart
  • Dijous, 26 Setembre 2013 14:26

Ple de Pressupostos

El Ple Municipal extraordinari d’ahir va aprovar el Pla d’Ajust i sanejament de l’Ajuntament que ha de permetre acollir-se al tercer decret de pagament a proveïdors del govern estatal. El pla es va aprovar gràcies als vots dels vuit regidors del govern i també amb el suport del PP a més de les abstencions de PSC i ICV-EUiA. PxC i CUP van votar-hi en contra. El paquet de mesures aprovat ha de permetre baixar el termini de pagament a proveïdors dels actuals quatre mesos a la meitat, dos mesos.

L’Ajuntament va reconèixer al juny factures pendents per valor de 9,5 milions d’euros, de les quals s’han pagat o està previst pagar per l’Ajuntament 1,6 milions, de manera que quedarien per pagar factures a proveïdors per valor de 7, 9 milions. Per altra banda, el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament que podria ser objecte de finançament per aquest decret de proveïdors ascendeix a 7,8 milions, però ara com ara la Generalitat només ha reconegut al voltant d’1 milió d’euros.

Aquest va ser el principal blanc de les crítiques que es van poder sentir en el debat d’aquest punt. El fet que la Generalitat no reconegui més deute –en tenir els pressupostos prorrogats té coartada per fer-ho– obliga l’Ajuntament a demanar un crèdit a llarg termini a l’ICO per valor de 6,9 milions d’euros. És a dir, Mataró s’endeuta més per un deute que podria esmenar quasi íntegrament amb el que li deu la Generalitat. Sent com són els governs local i de la Generalitat del mateix color polític, era d’esperar que al govern li ploguessin crítiques pel fet que l’Ajuntament hagi de demanar un crèdit per poder-se acollir als pagaments.

 

PSC: “no ens fem presoners”
L’escalada de foc creuat els darrers dies entre CiU i PSC va reproduir-se en la darrera intervenció dels socialistes que per boca de Joan Antoni Baron que va acusar el govern d'“assegurar que vol negociar temes quan només hem rebut una sola trucada abans d’aquest Ple i ha estat per preguntar-nos què votaríem”. Baron va anticipar que “no ens fem presoners de cap de les conseqüències que aquest pla pugui provocar en les ordenances i pressupostos” i va acusar el govern de “socialitzar els problemes i capitalitzar personalment els èxits”. Baron es va indignar per unes paraules del regidor d’Hisenda Ramon Reixach en què assegurava que els anteriors governs de la Generalitat havien estat “imprudents amb segons quina partida que ens condiciona ara”. L’exalcalde va enumerar obres com les escoles bressol, la Llei de barris o el Miquel Biada: “pel senyor Reixach deuen ser imprudències, nosaltres d’això en diem governar”.

PP: “marcador a zero”
El Partit Popular va amagar amb no donar suport al Pla, ja que dubtava que amb la seva aprovació i d’acord a una interpretació del reial decret es facultés el govern a aprovar els pressupostos en junta de govern i no en el Ple. Resolt el dubte, José Manuel López va validar el Pla perquè “es tracta de posar el marcador a zero” però va retreure a CiU i PSC les seves baralles dialèctiques: “el que realment fa mal a la imatge de Mataró són els seus tripijocs i disputes, quina imatge estem donant”.

PxC: “no ens accepten cap proposta”
La portaveu de Plataforma Mònica Lora va explicar el seu vot negatiu al Pla de proveïdors perquè “abans d’acollir-nos a un pla d’ajust que ens lliga i ens endeuta, es podrien ajustar segons les prioritats que tinguem i vostès –en referència al govern– no ens accepten cap proposta”. Lora va anunciar el vot contrari pels nuls ponts de diàleg que, segons ella, té el govern amb el seu partit.

ICV-EUiA: “Aquest deute és seu”
Esteve Martínez i el seu partit es van abstenir, tot i voler incidir en la seva intervenció que “el deute que estem debatent avui ja no el poden atribuir a antics governs, aquest deute és seu”. L’ecosocialista va ser especialment dur en el fet que la Generalitat no reconegui part del deute: “Aquí veiem l’astúcia del nostre alcalde, i la poca capacitat d’influència que té davant la Generalitat i el seu propi partit, CiU, que és l’alumne avantatjat de les retallades socials”.

CUP: “Una bola on només guanya la banca”
Per part de la CUP el seu regidor Xavier Safont-Tria va mostrar-se totalment escèptic davant el mecanisme escollit per ajustar les finances locals: “Això és una cossa endavant però no és afrontar el problema, no s’està fent cap reflexió, sols s’engreixa una bola de deutes entre administracions que ningú entén i que només beneficia la banca”, va dir. Safont-Tria també va posar l’accent en què “part del deute ens l’autopaguem a nosaltres perquè són pagaments que l’Ajuntament fa a empreses pròpies, és dantesc”.