ICV-EUiA veu il·legítim part del deute públic de l’Ajuntament

El grup municipal denuncia l’impacte negatiu que el pagament del dèficit té sobre els mataronins

  • Berta Seijo
  • Dijous, 29 Agost 2013 10:24

Esteve martinez

El proper 5 de setembre, ICV-EUiA presentarà una moció al Ple de l’Ajuntament de Mataró per tal de declarar il·legítima una part del deute que acumula aquesta institució pública. A través del seu portaveu, Esteve Martínez Ruiz, el grup municipal s’oposa a la pràctica de prioritzar el pagament de deute públic per sobre qualsevol mesura política que garanteixi el benestar de la ciutadania.

Segons assenyalen al comunicat, a Mataró aquest compliment està comportant efectes negatius per a la població, ja que implica la reducció de serveis públics com les beques de menjador o les partides per ajudar aquells que més pateixen la crisi. En concret, ICV considera il·legítima la part del dèficit vinculada al Pla de Pagament a Proveïdors, impulsat pel Ministeri d’Economia al 2012 i que consistia en transferir diner públic a la banca privada amb un interès inferior a l’1%. Actualment, aquestes entitats retornen la mateixa quantia a les administracions públiques, però cobrant interessos que ronden el 5,5%.

En el cas de Mataró, són 5 milions i mig d’euros els que, enlloc d’haver estat prestats directament a l’Ajuntament, van arribar a través de la banca privada. El grup s’aferra ara a valoracions i informes provinents de les Nacions Unides sobre l’impacte negatiu que té el deute extern en el desenvolupament dels països deutors. La seva proposta principal té a veure amb la cancel·lació d’aquesta part del dèficit i demanen al govern municipal que emprengui les accions legals necessàries per aconseguir-ne la nul·litat.