La Mosca Blanca, una plaga que s'estén pel Maresme

Les plantes afectades són fàcilment identificables pels filaments blancs que les cobreixen

Mosca Blanca

L'estiu arriba carregada de plagues d'insectes enguany, i una de les que més està afectant els maresmencs és la mosca blanca. En un principi, la caparreta vermella de l'opuntia, coneguda de forma comuna com a mosca blanca, és un paràsit que té la funció d'exercir un control biològic natural davant les figues de moro, una espècie considerada invasora al Maresme. En els últims anys, però, és la mosca blanca la que s'està convertint ràpidament en una plaga.

Les plantes afectades són fàcilment identificables, ja que estan cobertes per uns filaments blanquinosos. Es pot saber el grau d'afectació de la plaga segons el color que té la planta. Quan els paràsits ja han succionat la saba de la planta, aquesta es torna grogosa, i quan ja no hi queda saba, la planta es torna negra i mor.

Com tractar les plantes afectades

Si la planta afectada es troba en una finca privada, hauran de fer-se'n càrrec els propietaris. Es recomana retirar manualment el cotó amb un raspall amb aigua i sabó, fregant sense fer malbé la planta.

En cas que el paràsit hagi fet malbé la planta i aquesta hagi pres un color grogós o negre, la millor opció és retirar la planta i enterrar-la. S'ha d'evitar transportar tant en bosses com en vehicles les zones afectades, ja que això podria provocar que la plaga es dispersés.

Si la planta es localitza en un terreny públic, la millor opció és contactar amb el servei de Medi Ambient dels Ajuntaments maresmencs per informar de la situació. Alguns ajuntaments han posat en marxa un pla per evitar que la plaga s'expandeixi.

El cicle vital de la caparreta

La caparreta vermella pon els ous sobre les plantes, al Maresme és més comú que els posin als cactus de figues de moro. Un cop eclosionen els ous surten les nimfes, fàcilment reconeixibles pel seu color vermell. És en aquest moment que les nimfes produeixen els filaments blancs que identifiquen l'espècie i s'alimenten de la saba de la planta. Un cop són adults, a l'estiu, els mascles migren i acostumen a concentrar-se en punts emissors de llum com són els fanals o els habitatges.