Data de caducitat pels boscos d'alzines i pinedes del Maresme

El canvi climàtic i la manca de gestió forestal provocaran que, d'aquí a uns 30 anys, hi hagi una dràstica reducció d'aquests boscos, els quals es transformaran en matollars

Maresme 2017, canvi climatic-boscos

Els boscos espessos del Maresme passaran a la història: així ho alerta el Consell Comarcal a partir d'un estudi que estan realitzant conjuntament amb la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Segons la seva anàlisi sobre l'evolució del paisatge forestal del Maresme, el canvi climàtic i la manca de gestió forestal són els dos problemes que provocaran la pèrdua de boscos d'alzines i pinedes. En lloc d'aquests, preveuen que el 2050 quedin boscos esclarits i de matollars, un paisatge semblant al de la zona d'Estepona.

L'impacte del canvi climàtic és inevitable, però es podria mitigar amb l'aplicació de gestió forestal per adaptar-los a les futures condicions ambientals.

Més sequeres i incendis

Cal destacar, que el 21 de març és el Dia Internacional dels Boscos o Dia Forestal Mundial i que, en aquest context, els investigadors volen alertar de la previsió boscosa pels pròxims anys. Entre el 2011 i el 2040 es preveu un increment de la temperatura d'entre 0,4 i 1,6 graus i un descens de les pluges de fins al 12%. Aquestes condicions climàtiques augmentaran les sequeres severes i la freqüència i intensitat dels incendis als boscos.

Cal tenir en compte, també, que el canvi paisatgístic pot incrementar el risc d'inundacions tota vegada que els boscos retenen el 90% de l'aigua de pluja evitant que arribi a les rieres i provoqui el desbordament.

Tomicus Llavaneres

L'estudi del consell comarcal i l'ABS

L'estudi s'està portant a terme a tots els espais forestals de la comarca incorporant a la cartografia de referència dades corresponents al canvi climàtic i al desenvolupament urbanístic. A més, té en compte dos escenaris plantejats pel Grup Intergovernamental d'Experts sobre Canvi Climàtic IPCC, un amb un escenari de transformació moderat, i l'altre més sever.