Generar energia elèctrica a través d'un corró situat a la carretera

L’empresa del mataroní Xavier Doló, patenta un sistema que aprofita la inèrcia del cotxe per crear electricitat

L'empresa ‘Innovacions Tecnològiques Doló’, amb seu a Sant Joan de les Abadesses al Ripollès, ha patentat un sistema, anomenat Road Power Dolo -RPD-, que permet generar energia elèctrica a les carreteres. El creador mataroní d’aquest sistema és Xavier Doló, que fa més de quatre anys que treballa en la gènesi d’aquest projecte inspirat en el funcionament de dinamos. Es tracta de soterrar un corró -que ocupa la superfície d'un carril- per tal que els vehicles hi passin per sobre i fent-lo girar, es generi energia.

El sistema s'ha provat de forma virtual en l’AP7 i l'A9, per on hi circulen 59.000 vehicles diaris. Doló ha explicat que el corró està connectat a la xarxa i que l'energia elèctrica que es crea es pot emmagatzemar en bateries, derivar a alguna font propera -com fanals, casetes de peatge o estacions de servei de les pròpies carreteres- o bolcar-la directament a la xarxa de subministrament. És un sistema en què els cotxes no noten pràcticament res en passar per sobre del corró i que, per tant, no es resta velocitat ni energia al cotxe en marxa. A més, el mataroní ha ressaltat que les capacitats d'aquest sistema són moltes perquè no hi ha límit i es poden situar corrons a cada 50 metres. "Si en la sortida d'un peatge, on hi ha 15 carrils, en posem un a cadascun la capacitat de generar energia és molt elevada", ha dit.

Abastir l'enllumenat

El creador del RPD, a més, ha explicat que no cal anar ràpid perquè es generi energia ja que, a partir d'una velocitat de 10km/h, ja s'està creant 3,5 kW/hora, per tant, si un vehicle va a 70km/h, es crearia l’energia suficient per fer funcionar 375 fanals o dos estacions de servei, segons Doló. Ell mateix insisteix que si s'instal·len molts dispositius en carreteres per on passen molts vehicles es poden "alimentar ciutats senceres". Doló ha afegit que el sistema també és òptim per instal·lar-se en vies urbanes d'alta densitat de trànsit. A més, ha assegurat que pot resistir un pes de 15 tones si, en caravana, els vehicles queden parats a sobre.

Entre les 100 millors

El projecte s’ha patentat fa dues setmanes per a ser presentat a Washington, on l’empresa de Doló ha estat nominada als premis del grup Cleantech. Aquests són uns guardons als que opten les empreses que el grup considera que estan entre les 100 companyies més influents del món en els pròxims cinc o deu anys. El divendres passat, en el context de la trobada Summer Camp Garrotxa 2011, a Olot, Doló va fer la primera presentació pública del sistema. Un sistema que requereix una inversió inicial d'uns 40.000 euros i que s'amortitza en tres anys. El creador espera que les administracions públiques de l'Estat s'interessin per l'RPD. "Es genera energia neta, que no emet CO2 a l'atmosfera i que no té límit en la generació", ha defensat el mataroní Xavier Doló.