El premi Iluro torna a quedar desert

El jurat ha decidit atorgar un accèssit a l'obra "Joan Pujol (Mataró, segle XVI) o la poesia en el seu context", un dels tres treballs que optaven al premi

  • Divendres, 22 Novembre 2019 13:09

Premi Iluro 2019

El jurat de la 61a convocatòria del premi Iluro de Monografia Històrica, Humanitats i Ciències Socials ha acordat declarar desert el guardó.

Per segon any, les bases acceptaven treballs de l'àmbit de les humanitats i les ciències socials, a part de la història. A més, no havien d’estar necessàriament centrats a Mataró o el Maresme, sinó que podien fer referència a qualsevol àmbit territorial en què la ciutat o la comarca hi tinguessin una presència destacada o un interès especial.

Tot i els esforços per promoure la participació en el certamen, en la 61a edició s'hi van presentar només tres treballs. Els títols que optaven al premi, per ordre de recepció, eren: "Joan Pujol (Mataró, segle XVI) o la poesia en el seu context", "Redescobrir la pintora catalana Maria Fiter Sarriera" i "Retrat d’un poeta".

Altres reconeixements

No va haver-hi un guanyador, però el treball "Joan Pujol (Mataró, segle XVI) o la poesia en el seu context", de Pep Valsalobre (Universitat de Girona) i Eulàlia Miralles (Universitat de València), va rebre un accèssit que té com a premi  la publicació de l’obra. El treball estudia la producció de Joan Pujol, un poeta d’origen mataroní fins ara poc conegut en la literatura del segle XVI per escriure en català.

El jurat el van integrar els Drs. Josep Maria Fradera Barceló (Universitat Pompeu Fabra), que el presidia, Jaume Dantí i Riu (Universitat de Barcelona), Oriol Olesti Vila (Universitat Autònoma de Barcelona), Flocel Sabaté i Curull (Universitat de Lleida), Alexis Serrano Méndez (Arxiu Comarcal del Maresme), i la Dra. Roser Salicrú i Lluch (Consell Superior d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro).

En l'acte, Fradera va reflexionar sobre com el sistema universitari actual allunya els joves estudiants i investigadors de la història local. Per això, va encoratjar l’aposta de continuïtat i de futur que, malgrat les dificultats, li dona la Fundació Iluro.

Premi Iluro 2018

Cultura 2019, premi iluro 2018
Durant l’acte es presentà la publicació de l’obra guardonada amb el premi Iluro 2018, de Joan Giménez i Blasco, editada (en dos volums) a la Col·lecció Premi Iluro, amb el títol "Mataró 1936-1945. De la revolució a la repressió", i amb pròleg del president del jurat, el Dr. Josep M. Fradera Barceló. Els dos volums ja són a la venda en llibreries pel preu de 35 euros.