Propostes per a un desenvolupament local transformador: cooperativisme i ESS

Amb la proximitat de les eleccions municipals, diverses entitats han elaborat les seves mesures

  • Redacció // Foto: cedida
  • Divendres, 17 Maig 2019 11:14

Ciutat 2017/2019, mesures cooperatives
Les propostes estan encarades a les administracions locals que entenen el cooperativisme i l’economia social i solidària com a agents imprescindibles de democratització econòmica municipal i desenvolupament local transformador, a partir de la concertació pública-cooperativa-comunitària.


10 mesures per cooperativitzar els municipis de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

El projecte proposa 10 mesures per cooperativitzar els municipis que van des d’incorporar el cooperativisme i el conjunt de l’economia social i solidària als espais de decisió de la política econòmica local (creant consells municipals d’ESS, per exemple) fins a fomentar el cooperativisme en l’àmbit educatiu, mitjançant la creació de cooperatives d’alumnes, creant borses municipals de beques per a estudiants de postgraus i programes universitaris de l’ESS.

15 mesures cap a l’ESS als municipis de la Xarxa d’economia social i solidària de Catalunya

Les mesures parlen de democràcia econòmica, d’eines i espais de transformació econòmica, de gestió del patrimoni col·lectiu, de canvi cultural i col·lectiu o l’acompanyament de les noves iniciatives socioeconòmiques. També es proposen accions sobre les finances, la intercooperació, el mercat social local i el consum responsable; la compra i la contractació pública, la recuperació d’empreses i el relleu empresarial.

S’aborda la municipalització i cooperativització de serveis públics i la sobirania alimentària, energètica i residencial, l’espai públic digital i el cooperativisme de plataforma, sempre des d’una perspectiva de la transformació feminista de l’economia.

Si teniu interès en aprofundir en les propostes, trobareu informació a: www.cooperativestreball.coop i www.xes.cat.