Més de 150 anys del Calendari de Pagesos

Tornen a editar aquesta publicació amb informació agrícola, astronòmica, cultural i sobre les tradicions catalanes

  • Laia Mulà // Foto: cedida
  • Dijous, 11 Gener 2018 11:16

Ciutat 2017/2018, calendari dels pagesosJa està a la venda el 'Calendari dels Pagesos' del 2018, un almanac que ofereix informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes. El calendari s’edita des de fa més de 150 anys i inclou articles d’actualitat, un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions, un calendari de fruites i verdures de temporada, dades astronòmiques i el santoral. També conté les dates de les fires, mercats setmanals i festes majors de tots els municipis de Catalunya.

El Calendari dels Pagesos és la publicació en llengua catalana que fa més anys que s’edita ininterrompudament. Nascuda l'any 1861, enguany fa 157 anys que es va editar per primera vegada. Un dels elements gràfics que formen part de l’ADN d’aquest calendari són els gravats de l’il·lustrador Ricard Opisso.

La publicació, presentada en forma de calendari, fa un pas més incloent-hi poesies, consells, dites populars, reflexions i un text escrit en quartets amb els fets més importants del 2017: el Judici de l’Any.

El 'Calendari dels Pagesos' presenta un cop més la Roda Perpètua, en la qual es pronostica quins anys seran fèrtils, molt fèrtils, estèrils o molt estèrils. Ideada pel frare Domènec Varni i publicada pel frare Miquel Agustí, la Roda Perpètua pronostica que, pel que fa al cultiu, el 2018 serà un any fèrtil.

Curiositats astronòmiques
El Calendari dels Pagesos també alberga algunes curiositats astronòmiques del pròxim any 2018, com és el cas del fenomen de les llunes blaves, que s'ha de produir dues vegades al gener i al març.