El panellet: gran protagonista de la Castanyada

El panellet és un postre tradicional de la cultura catalana que es menja la nit de la Castanyada i que pot contenir una gran varietat d'ingredients

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Divendres, 27 Octubre 2017 00:00

Cultura 2017, panelletsUn cop hem entrat a la tardor i quan s'acosta la Castanyada, els carrers s'omplen de venedors de castanyes i moniatos i els aparadors dels forns i pastisseries venen el producte estrella de la tardor: els panellets. Amb ametlles, pinyons, coco, cafè o xocolata, de panellets n'hi ha per tots els gustos. Un producte de lenta elaboració que es menja tradicionalment durant la nit de la Castanyada, el 31 d'octubre.

Els sabors més variats
Els panellets s'elaboren a base d'ametlla picada, sucre, clara d'ou i patata o moniato. En el cas de la Pastisseria Avinguda i del Forn Francesc, però, els seus propietaris destaquen que han eliminat la patata i el moniato de la recepta per tal de potenciar el sabor de l'ametlla picada.

A partir de la massa base, cadascú els completa i decora amb els ingredients que més els agraden: des de pinyons, xocolata, codony, rovell d'ou, coco, ametlles, llimona, maduixa, cafè i molts més gustos diferents dels clàssics. D'aquesta manera un dolç tan tradicional adquireix noves formes.

Els més populars

Segons els propietaris del Forn Francesc, en Jesús Mohedo, i de la Pastisseria Avinguda, l'Alejandro M.L., hi ha clients que es decanten pels panellets més tradicionals i n'hi ha que s'atreveixen amb els nous sabors i els panellets moderns. És indiscutible l'èxit del panellet de pinyons i, en segon lloc, del d'ametlles, dos panellets tradicionals. Tot i això, l'Alejandro i en Jesús també destaquen el panellet de xocolata i taronja com un dels més venuts als seus establiments, una recepta innovadora que ha esdevingut tot un èxit.

Ingredients de primera

La clau d'un bon panellet resideix, no només en la recepta i el mètode d'elaboració, sinó sobretot en els ingredients emprats. En Jesús i l'Alejandro coincideixen en què utilitzar ingredients de primera qualitat i tots naturals garanteix un resultat de primera. A més, destaquen que és important que els panellets estiguin acabats de fer, siguin del dia, per tal d'oferir el millor sabor al client.

Cultura 2017, panelletsApostar per la qualitat i l'artesania
Més enllà de la tradició de fer-ne en família o als centres escolars, en un element tan característic de la castanyada es recomana apostar per la qualitat i el producte més artesanal de forns i pastisseries amb les quals confiem les ocasions més especials de l'any.