Un primer treball que pot obrir expectatives

‘Dolça Res’ a la Sala Cabañes

El teatre del Centre Catòlic ha acollit el darrer cap de setmana dues representacions de ‘Dolça Res’. Aquesta obra és, de fet, la carta de presentació de la nova companyia Vincles Teatre, formada per Marc Molina –un actor sortit de la pedrera de la casa– i per les actrius Maria Berenguer, Maria Coll i Marta Vila. Tots quatre, molt joves, han estat alumnes del Col·legi de Teatre de Barcelona, una entitat dedicada des del 1983 a la formació en el camp de la interpretació i la creació escènica. Les sessions de la Sala Cabañes tenien el caràcter de prèvies, perquè l’estrena oficial de la peça tindrà lloc aquest divendres al Teatre de Ponent de Granollers.

Retrospectiva i homenatge‘Dolça Res’ és el fruit d’un encàrrec fet per la companyia al dramaturg gironí Llàtzer Garcia, que també n’ha dirigit la posada en escena. Potser tant per aquesta intencionalitat d’origen, com per la vinculació igualment existent entre l’autor i el Col·legi de Teatre, el muntatge té connotacions d’homenatge a Jordi Mesalles que en fou un dels fundadors i que va morir a finals del 2005. Tanmateix, força elements de la trama, el caire retrospectiu i les moltes referències als grups musicals dels seixanta i principis dels setanta tenen ressonàncies de ‘Els Beatles contra els Rolling Stones’, l’espectacle muntat inicialment per Mesalles l’any 1981.

 

Interpretació correctaL’argument de ‘Dolça Res’ ve a ser un quadre de relacions juvenils, on es barregen aficions literàries i fílies musicals amb problemes familiars i desamors diversos, tot plegat embolcallat amb un cert existencialisme casolà que a estones voreja el tòpic. Comptat i debatut, no massa res. Però la major dificultat per als intèrprets no és tant la fluixesa temàtica, sinó l’estructura excessivament fragmentària i el cúmul de flashbacks que té la peça. I en honor a ells cal dir que se’n surten prou bé. De manera que aquest primer treball pot ser un bon auguri per a una trajectòria professional de més mèrit.