El Pla Educatiu d'Entorn posa l'accent en els infants

Mataró disposa de tres Patis Oberts i d'una xarxa d'AMPA/AFA amb la participació de 40 escoles

  • Laia Mulà / Daniel Ferrer
  • Dimecres, 29 Novembre 2017 10:58

nens jugant_04

El Pla Educatiu d’Entorn de Mataró ha impulsat dues iniciatives que esperen promoure l'educació integral i l'èxit educatius dels infants. Aquestes són la creació de la Xarxa d’AMPA/AFA, formada per 40 centres escolars, i l'ampliació dels Patis Oberts. Concretament Mataró ja disposa de tres Patis Oberts que ofereixen les seves pistes esportives fora de l'hora escolar per garantir un lleure de qualitat dels infants i joves. Les tres escoles que obren els seus patis són l'Escola Rocafonda, el Camí del Mig i el Tomàs Viñas.

El Pla Educatiu d’Entorn va iniciar-se el curs 2005-2006 per promoure activitats i projectes que busquessin l’educació integral i l’èxit educatiu dels nens i nenes a nivell acadèmic, social i personal dins i fora de l’aula. Liderat per la Direcció d’Ensenyament de Mataró i amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, està format per diversos projectes com els Patis Oberts i la nova Xarxa AMPA/AFA.

Les famílies agrupades

La Xarxa d’AMPA/AFA va néixer el curs 2016-2017 com una plataforma d’entitats amb un doble objectiu: dinamitzar les AMPA/AFA dins de la comunitat educativa i promoure la participació de les famílies en els centres. Aquesta iniciativa rep el suport del Moviment Educatiu del Maresme (MEM), l’Agència de Suport a l’Associacionisme de l’Ajuntament de Mataró i amb Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC).

En el seu inici al curs passat, estava formada per una quarantena d'AMPA/AFA d’escoles bressol municipals i escoles de primària. Aquest curs la Xarxa d’AMPA/AFA de Mataró proposa organitzar-se per temàtiques i també es vol ampliar als centres de secundària. Els temes escollits per abordar en aquest curs són la participació de les famílies, l'atenció a la diversitat, entre altres.


Un miler d'infants

Un altre dels projectes del Projecte Educatiu d’Entorn de Mataró, el qual ja porta diversos anys en funcionament, són els Patis Oberts. La iniciativa vol dinamitzar les pistes esportives de tres escoles de la ciutat fora de l’horari escolar per donar resposta a la necessitat d’infants i joves de disposar d’espais de lleure d’ús públic. Aquesta iniciativa va iniciar-se a l'Escola Rocafonda, a l'Escola Tomàs Viñas de Cerdanyola i el curs passat es va ampliar a l'Escola Camí del Mig. Els patis obren de dilluns a divendres de 18.30 h a 20.30 h i disposen d’una persona responsable de la coordinació i d’un equip format per educadors socials i integradors socials que porten la dinàmica i les activitats dels assistents. Cada curs fan servir aquests espais més de 1.000 infants i joves d’entre 8 i 18 anys.