La necessitat d'una educació accessible a tothom

El debat 'Compromís per l'Educació 20/22' finalitza després de set mesos de treball presentant les conclusions i reptes de futur a nivell educatiu per Mataró

  • Laia Mulà
  • Dijous, 11 Maig 2017 10:49

Roda de premsa procés participatiu educació

El procés participatiu 'Compromís per l'Educació 20/22' va començar a l'octubre amb l'objectiu d'identificar reptes educatius pels propers anys i establir projectes i accions de millora. Els 10 debats i 15 reunions de consells municipals celebrades, a partir de les quals es presenten les conclusions i reptes de futur, van girar entorn cinc eixos temàtics principals: Educació i Equitat, Educació i Ciutadania Crítica, Educació i Desenvolupament Econòmic, Escoles, lleure i cohesió social i, per últim, Educació artística i cohesió social.

Els reptes i conclusions
Una de les conclusions que es van obtenir amb les diverses reflexions és la necessitat que l'educació sigui accessible a tothom, tant en les fases de l'educació infantil de 0 a 3 anys, com en l'educació postobligatòria, passant per tots els cicles escolars. Un altre element que es va posar de manifest és la necessitat de formar al ciutadà futur perquè tingui uns nous valors i pugui ser crític davant l'allau ilimitada d'informació rebuda constantment.

A més, també es va reivindicar el valor de l'activitat física i l'esport i la necessitat de fomentar-la, així com la importància de promoure la formació artística i que aquesta sigui accessible a tothom en equipaments municipals com l'Aula de Teatre i l'Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM) i amb l'impuls de beques pels que ho necessitin.

Un procés participatiu a mitges
Tot i la voluntat inicial de comptar amb una participació extensa i variada, la major part dels membres de les taules de debat i reunions formen part de la comunitat educativa i han participat de diverses sessions, fet que limita els punts de vista i posa en dubte que fos un procés participatiu com a tal.

Forma part del procés de refleció estratègic Mataró 2022
El conjunt de debats i reflexions, que van ser presentades en un acte de cloenda amb la presència de l'alcalde i el regidor d'Educació de Mataró, s'emmarquen en el procés de reflexió estratègic Mataró 2022. L'acte va comptar amb la ponència del pedagog Jaume Carbonell i la presentació del contingut de les taules de debat de Joanna d'Arc Bermúdez i Anna Oliveras com a membres del Consell d'Educació Municipal.