L’interès pel nou Institut desborda les previsions

El compromís és que el nou edifici estigui fet en un màxim de quatre anys i l'Ajuntament podria implicar-se per avançar terminis

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dilluns, 20 Març 2017 17:26

Presentació nou institut Les Cinc Sènies

L’expectació per conèixer els detalls del nou Institut Les Cinc Sénies va desbordar les previsions, dijous passat, en la xerrada informativa per a famílies convocada a la Biblioteca Antoni Comas. L'aforament de la sala d'actes de l'equipament va ser clarament insuficient i desenes de persones es van quedar fora de la sessió, forçant que es repetís just després altre cop amb la sala plena. No només hi havia famílies sinó que era important la quantitat de veïns i gent de la comunitat educativa amb interès sobre el detall del que s'hi explicaria.

Sobre l'estrada, la Directora dels Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament Carmina Pinya i el regidor Miquel Àngel Vadell escortaven la protagonista de la jornada, Carina Torres. Ella serà la directora de l'IES Les Cinc Sénies, ella prové d'un institut en la línia del model eductiu que es vol implementar ara a Mataró i les seves van ser les paraules escoltades més atentament i, en acabar, més aplaudides. A la sortida, bona part de les famílies –sobretot provinents del Montserrat Solà i el Joan Coromines– valoraven satisfactòriament la trobada.

Presentació nou institut Les Cinc Sènies

El model de Canet

Carina Torres és la directora de l'Institut Sunsi Mora de Canet, on algunes de les famílies interessades en el nou centre mataroní faran visita en la jornada de portes obertes, per conèixer el detall d'un centre que també opera en mòduls prefabricats. Detallat el dispositiu d'infraestructura, de tres barracons aula més dos més per a altres equipaments, l'atenció de les famílies es va concentrar en la detallada explicació per part de Torres de la dinàmica que seguirà el nou centre i dels detalls d'un projecte innovador com el del Les Cinc Sénies. Serà la mateixa directora la que esculli els professors que integraran el claustre d'aquest nou centre escolar, el primer que dona continuïtat en la secundària al model de comunitats d'aprenentatge que ja hi ha a algunes escoles de la ciutat.

Torres va explicar com serà un dia al nou institut. Hi haurà l'horari dividit en tres franges, amb una pausa d'esbarjo de separació entre elles. El dia començarà amb una sessió de rebuda i repàs de l'après en la jornada anterior, per establir el pla del dia. Es treballarà per projectes interdisciplinaris amb els llibres "com un recurs més, no com a base" segons la docent. Ciència i tecnologia centraran la primera franja, els continguts social i lingüístic la segona i l'art, la creativitat i les emocions el tercer període. Torres va posar en valor l'entorn, assegurant que els estudiants s'hi relacionaran i el treballaran.

Solar Institut Les Cinc Sènies
En quatre anys com a màxim
Les Cinc Sénies seran, d'entrada, cinc barracons però hauria de ser un centre d'obra nova en un màxim de quatre anys. És compromís de la Generalitat, obligat també per la normativa –que no sempre es compleix, d'altra banda– que estipula en quatre anys el període màxim de la interinitat que suposa fer classes en mòduls prefabricats. El dia abans de la reunió informativa, el regidor Miquel Àngel Vadell va explicar que l'Ajuntament podria implicar-se en el projecte del nou Institut, que és de titularitat i competència de l'administració catalana, per accelerar el procés. Un cop superat el període de matriculacions, va explicar el regidor, la màxima prioritat serà tenir el calendari de construcció del nou centre. Vadell va detallar que en cas que no s'hagués tirat endavant l'IES Les Cinc Sénies l'alternativa que posava el Departament sobre la taula implicava massificar el Puig i Cadafalch, sense equilibrar les places entre l'est i l'oest de la ciutat, fet al qual l'Ajuntament es va negar. A les sessions informatives del nou centre no hi van faltar les intervencions crítiques d'alguns veïns de Rocafonda, crítics amb la ubicació de l'institut.