Instituts-escola sí però no el curs vinent

El Departament comunica que les noves places d'ESO es crearan al Puig i Cadafalch i a l'espai que l'Angeleta Ferrer deixa a l'escola Torre Llauder

  • Cugat Comas
  • Divendres, 20 Gener 2017 13:19

Ciutat 2013, Torre Llauder

Mataró tindrà amb tota probabilitat un institut-escola a Cerdanyola tal com demanava l'Ajuntament a la Generalitat però aquest projecte no serà realitat el curs vinent. En la reunió entre l'Alcalde, el regidor d'educació i el Director General de centres públics d'ahir dijous el Departament va confirmar la creació d'aquesta nova figura però la va ajornar –en la línia del que la directora dels Serveis Territorials havia apuntat al Tot– un any. Pel curs vinent, Mataró es veurà abocat a oferir més places d'ESO  amb una triple solució que no agrada a l'Ajuntament: l'institut Laia l'Arquera –antic Pla d'en Boet– farà una extensió i utilitzarà l'espai de l'escola Torre Llauder que deixarà lliure l'Angeleta Ferrer, hi haurà més places a l'institut Puig i Cadafalch i els barracons del Thos i Codina i el Satorras s'hauran de mantenir.

La proposta del Departament no és la que volia l'Ajuntament. Miquel Àngel Vadell, regidor d'educació, busca elements positius de la reunió d'ahir i assegura que "estem contents perquè per primera vegada no tenim un no rotund als instituts-escola i perquè se'ns reconeix el diagnòstic que fan falta tant a Cerdanyola com a Rocafonda però no podem estar contents amb la proposta, perquè és la mateixa que fa un any i les solucions aportades no ens agraden". L'Ajuntament no volia extensions ni barracons i el 2017-18 hi haurà alumnes del Laia l'Arquera en instal·lacions del Torre Llauder i es mantindran els mòduls a l'Alexandre Satorras i el Thos i Codina. "Altra vegada veiem que mentre des de Mataró fa anys que s'alertava de les noves necessitats al Departament no hi ha planificació a mig o llarg termini i se'ns proposen unes solucions idèntiques a les de fa un any com si la taula mixta de planificació no servís per res", lamenta Vadell.

El 2018-2019 sí

L'Alcalde i el regidor van sortir de la reunió amb un compromís del Departament de fixar per escrit en un document la creació d'institut-escola pel curs 2018-19. Explica Vadell que així "tindrem a què agafar-nos i ens blindarem de com evolucioni el panorama polític incert que hi ha". En aquest document hi figuraria la creació segura del primer institut-escola, figura que el Departament referencia com a "zona educativa", a Cerdanyola. L'opció que guanya opcions és la d'unió de les escoles Josep Peramàs, Tomàs Viñas i Josep Montserrat en un nou ens educatiu que cobriria de 3 als 16 anys. No està tan clar, però, segons Vadell que la mateixa operació es faci a Rocafonda, ja que la proposta esbossada d'unir les escoles Àngela Bransuela, Rocafonda i Vista Alegre no compta amb el mateix beneplàcit de comunitat educativa i barri, que sembla que sí que hi ha a Cerdanyola.

El document que signaran Departament i Ajuntament ha de servir de full de ruta per als propers anys en la planificació escolar. Miquel Àngel Vall ha deixat clar que el seu contingut es debatrà amb tot el sector i ha tornat a clamar contra el fet que "un altre any estem igual, amb decisions a un mes de les portes obertes i sense cap projecte a termini més llarg per part del Departament".

Ciutat 2014/2015, escola angeleta ferrer obresNeguen la segona línia a l'Angeleta
Hi havia dos aspectes més que penjaven de la reunió de dijous. La primera era la possible supressió de grups de P3 que no serà tal i el Departament es compromet a mantenir l'oferta i no tancar cap línia. L'altra, referent al nombre de línies amb el que l'Angeleta Ferrer sortirà a l'oferta escolar, ha fet pujar la mosca al nas a l'Ajuntament. El Departament ha decidit de mantenir una sola línia per l'escola en el curs en què al setembre estrenarà el nou edifici en lloc de les dues que demanava l'Ajuntament. "Vam cedir el solar perquè hi hagués dues línies que ajudin a compensar la falta de places públiques a tot el Centre i Eixample però ara ens trobem que es manté una sola línia", explica Vadell. Només en el cas que la preinscripció compti amb una demanada que justifiqui una segona línia el Departament l'obriria. Està en mans, doncs, de la crida que es pugui fer a inscriure's a l'única escola pública d'un barri en què el descens de naixements no es nota com a la resta de ciutat.