Un procés participatiu per decidir el model educatiu de Mataró

L’Ajuntament i el Consell Escolar Municipal posen en marxa un procés de debat emmarcat en el projecte Mataró 2022

  • Mireia Biel
  • Dilluns, 26 Setembre 2016 15:26

Roda de premsa procés participatiu educació

El pla estratègic 'Mataró 2022' comença a fer els primers passos i la regidoria d'Educació engega un procés participatiu de reflexió global entorn de l'educació per a definir el model de ciutat de futur en aquest àmbit que porta per títol 'Compromís per l'Educació'.

Cinc eixos estratègics vertebraran el procés participatiu obert a la ciutadania que s’iniciarà el 28 de setembre i que culminarà al mes de març amb la presentació d’un document de compromís polític i cívic que “recollirà les propostes i idees sorgides del debat”, en paraules del regidor d’Educació, Miquel Àngel Vadell, i que ha d'ajudar a "desenvolupar una societat local més educadora, més avançada, més culta i més justa".

Taules rodones i jornades de debat

La ciutadania crítica, el desenvolupament social i econòmic, l’equitat, l’art i la cohesió social i el lleure i la cohesió social són els cinc punts dels quals es farà néixer el debat. Un ponent d’àmbit nacional situarà el debat en termes generals, mentre que dos o tres ponents locals s’encarregaran de contextualitzar-los d’acord amb els paràmetres de Mataró.

Les jornades, que se celebraran cada dimecres entre el 5 d’octubre i el 9 de novembre a l’Espai Gatassa, conduiran a una segona jornada de debat col·lectiu que es durà a terme el dijous següent de la taula rodona i en el qual es podran aportar totes les idees i propostes vinculades a cada eix.

Tot plegat, però, s’iniciarà el 28 de setembre amb un acte al Teatre Monumental en el qual hi participaran, entre altres, Anna Mataró, consellera del Consell Escolar Municipal, el regidor d’Educació, Miquel Àngel Vadell, l’exalcalde de Mataró, Joan Majó, la catedràtica de Sociologia de la UAB, Marina Subirats i l’alcalde, David Bote.

El procés participatiu vol ser la primera peça d’un engranatge molt més gran que serveixi, si tot va bé, per establir un pacte polític municipal en l’àmbit educatiu “que reforci el consens entre grups per a tenir molta més força davant qualsevol altra administració”, segons Vadell.

Radiografiar l’educació a Mataró

Que no quedi en paper és, de fet, un dels principals reptes del procés. Toni Aguilar, director de l’Escola Pia Santa Anna i membre del Consell Escolar Municipal, considera que és “un moment excel·lent” per engegar un procés d’aquestes característiques, ja que “la innovació pedagògica i la bona predisposició dels mitjans a parlar d’educació són dos factors que poden ajudar i molt a crear un debat sense fronteres”.

Un debat que per a Pep Federico, membre del Consell Escolar Municipal, ha de contribuir a “radiografiar el panorama de l’educació a Mataró per a encertar en les iniciatives que es tirin endavant”.