El Miquel Biada va complir tots els protocols en el cas de presumptes abusos sexuals

L'expedient informatiu obert des de l'Ajuntament reconeix que hi va haver errors en la comunicació interna

  • Mireia Biel
  • Dilluns, 23 Maig 2016 09:23

Miquel Biada

L'expedient informatiu obert per l'Ajuntament de Mataró conclou que es van seguir tots els protocols en el cas de presumptes abusos sexuals a una alumna amb discapacitat a l'institut Miquel Biada. L'informe també reconeix que hi va haver errors en la cadena de transmissió de la informació dins de l'organisme municipal, després que la direcció del centre notifiqués la notícia.

L'institut Miquel Biada va complir tots els protocols i va actuar correctament en el cas de la jove amb discapacitat presumptament agredida sexualment. L'expedient informatiu que va fer públic l'Ajuntament de Mataró una setmana després que sortissin a la llum els fets, considera que el centre educatiu no va cometre cap error.

És més, el mateix document apunta que l'institut hauria fet un exhaustiu seguiment previ a la publicació dels fets, durant el qual es va detectar "un ús inadequat de les xarxes socials, absentisme o retards en la tornada a casa de l'alumna", indicadors de conducta de risc que la tutora de la noia de 17 anys va traslladar a la família i als serveis socials de Premià de Mar, municipi on resideix la víctima.

Tot i que els protocols de prevenció i atenció en situacions de risc es van complir, el mateix alcalde David Bote va demanar al Departament que "es revisin, perquè s'ha demostrat que no són suficients per evitar aquest tipus de situacions".

Errors de comunicació interna

El mateix informe, però, reconeix que hi va haver un error de comunicació interna de l'Ajuntament. El text assegura que "és difícil valorar la decisió presa per la Direcció d'Ensenyament el 4 de maig, que va considerar que la informació que la direcció de l'institut li havia remès seria explicada al regidor d'Educació en la reunió ordinària prevista pel 9 de maig", mateix dia en què els fets van fer-se públics.

En una atenció als mitjans de comunicació, Bote va voler deixar clar que "la Direcció d'Ensenyament té ordres clares de no tornar a endarrerir la notificació d'aquest tipus de casos", ja que la decisió va provocar que l'alcalde i el regidor d'Educació, Miquel Àngel Vadell, no tinguessin coneixement dels fets fins al mateix dia que la mare va acudir a 'Els Matins' de TV3 per denunciar-ho.

L'expedient recomana, també, "millorar el sistema de traspàs d'informació entre Mossos d'Esquadra i la Policia Local", amb l'objectiu d'adoptar mesures complementàries que puguin ser útils en clau local. En aquest sentit, Bote ja ha anunciat que aquest tema es tractarà en la pròxima Junta de Seguretat Local.