Els alumnes del Turó posen lletra i canten els balls de les figures de Les Santes

Enregistren i pengen a la xarxa un disc com a present als estudiants de quart d’Eso

  • Redacció
  • Dimarts, 09 Juny 2015 09:24

crida

Les músiques de Les Santes, els balls propis de les figures són molt estimats, pràcticament memoritzats en moltes cases i famílies mataronines, han guanyat una nova dimensió: ara tenen lletra i es poden cantar. Els alumnes de l’Escola El Turó de Mataró, situada entre els barris de Cerdanyola, la Llàntia i Via Europa, han posat lletra als balls propis de les figures de Les Santes i han enregistrat un disc per regalar-lo als alumnes de 4t d’ESO en el seu comiat de l’Escola. Amb els objectius de celebrar el Dia Internacional de la Música i de voler donar a conèixer i apropar la cultura popular mataronina, les seves figures, tonades i balls als alumnes de l’Escola, durant el tercer trimestre del curs 2014/2015 l’Escola El Turó ha realitzat aquest projecte com a eix transversal de diverses matèries. El músic i mestre Roger Andorrà ha coordinat el projecte.

El Bequetero, ara amb lletra

Els alumnes han posat lletra als balls de les figures de Mataró treballant tant el vocabulari tradicional com l’estructura mètrica dels temes, han fet un cançoner i han viscut el procés de gravació d’un disc. I de retruc, han creat un material que pot ser aprofitat per tota la comunitat cultural, musical i educativa mataronina. El projecte ha constat de dues parts: La primera, de caràcter més teòric, on cada curs des d’Infantil fins a 3r d’ESO ha triat un ball propi d’una figura institucional, s’hi ha acostat, n’ha enfortit els coneixements a partir de diverses activitats i n’ha vestit la melodia amb una lletra en consonància amb la figura. I la segona, molt més pràctica, encarada cap a la millora de la tècnica de la veu cantada i la instrumentació, culminant amb l’enregistrament i la presentació del resultat.

El Ball de l'Àliga, amb lletra


 

Apropar-les més a la ciutat
Poder cantar els balls de les figures de Mataró obre una nova manera d’apropar-les a la ciutat i d’arribar a llocs que fins ara, per manca de llenguatge, no ho havien pogut fer. Segons els impulsors del projecte “Si bé els valors culturals, socials i de cohesió d’aquestes figures, de per si, ja són altíssims a nivell de ciutat, el fet d’incorporar-hi text i missatge les apropa encara més a les persones i n’obre una via inexplorada que aglutina colles, balladors, sonadors i espectadors fent-nos a tots partícips actius de la cultura popular”.

La web del projecte

Escolta i descarrega't el disc

La llista de Youtube dels Balls