TCM: nou curs, més novetats

El TecnoCampus comença el curs que sortirà amb títol oficial de la UPF

  • Marta Gómez
  • Divendres, 19 Setembre 2014 10:57

Ciutat 2014/2015 TCM 1

Nou Grau en Logística i Negocis Marítims. Nou Grau en Aplicacions Interactives i Videojocs. De moment, dos nous graus en aquest curs 2014-2015 que se sumen als 9 que ja tenia el complex universitari del TecnoCampus. I a aquests graus se suma la novetat: tots els alumnes de nou accés acabaran la carrera amb titulació oficial de la UPF. Però encara n’hi ha més: es preveu ampliar l’oferta de graus de cara al curs vinent. Mentrestant però, el TCM pacta amb Cetemmsa el lloguer d’espais, ja que, pel que sembla, se’ls ha fet petit tot el que se’ls havia atorgat amb la planificació del gran complex.


Universitat, empresa i emprenedoria. Són tres conceptes que al TecnoCampus -TCM- van absolutament de la mà. No obstant això, la part universitària és la que mou un volum de gent més elevat i és ara, al setembre, quan aquest moviment de gent -nous i antics alumnes- es torna a notar a les instal·lacions per preparar i iniciar el curs acadèmic. El TecnoCampus Centre Universitari, la part docent de tot el complex, ofereix en aquests moments 11 graus i 3 dobles titulacions. Entre els graus, dos s’estrenen aquest curs: Grau en Logística i Negocis Marítims i Grau en Aplicacions Interactives i Videojocs. Una nova aposta que situa al TecnoCampus com a referent estatal.

Únic grau de l’estat

La Fundació TecnoCampus va participar en el projecte Maresme Marítim, liderat per l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró, en el qual es pretenia interrelacionar el mar i les activitats socioeconòmiques. Fruit d’aquella col·laboració en surt el nou Grau en Logística i Negocis Marítims que aquest any s’inicia per primera vegada. Ho fa també per primera vegada a tot l’estat. El Director General de la Fundació TCM, Jaume Teodoro, explica que, investigant amb el projecte, van detectar que “els llocs europeus que tenen un atractiu marítim, també hi tenen un grau d’aquestes característiques”. Van veure-hi una oportunitat que, per ara, ja s’ha posat en marxa i que d’aquesta manera, “Mataró se situa al mapa de la recerca i l’acadèmia que fa que vingui gent de tot arreu”, assegura Teodoro.

Ciutat 2014/2015 TCM 2

Nova porta a Barcelona

L’altra novetat a nivell d’oferta acadèmica al TCM és al Grau en Aplicacions Interactives i Videojocs. “Volem veure Mataró com una porta nova a Barcelona”, explica el Director General. A la capital catalana ja existeix una indústria del videojoc i les aplicacions interactives que s’està consolidant com a un punt de referència. Aquest fet fa que anualment hi hagi més professionals que visitin la ciutat i que aquesta tendència vagi en alça. Mataró se’n vol aprofitar i el TecnoCampus creu que la situació “resulta idònia” per estar en aquest mercat de creació de nous intel·lectuals al sector.
15% més d’alumnes nous

La previsió de tancament de matriculacions en aquest curs 2014-2015 és de 815 alumnes nous, és a dir, de primer curs als graus universitaris. Una xifra que superaria amb un 15 per cent d’increment la de l’any passat, que es va tancar amb 720 alumnes de primer. La possible incertesa pels graus nous d’aquest curs ha estat ben apaivagada. El Grau en Aplicacions Interactives i Videojocs ja és ple al 100 per cent amb 58 matriculats mentre que el Grau en Logística i Negocis Marítims ja té 40 matriculats, així que només hi ha 5 places lliures. La xifra total d’estudiants puja fins a 2500 alumnes a tot el TCM. Les aules doncs, ja són plenes.

Que no es pugui créixer més és un problema, sobretot pels graus nous

Aules plenes, noves alternatives

Que hi hagi més volum d’alumnes al complex universitari és bo, per la repercussió mediàtica, pel centre que forma més estudiants, per l’oferta diferent que s’ofereix i un llarg etcètera d’avantatges. Però també hi ha inconvenients, i és que les aules són plenes. El TCM ha arribat al límit? “Que no es pugui créixer més és un problema, sobretot pels graus nous [que comencen a primer] que han de seguir creixent els següents cursos”, explica Jaume Teodoro. Però sembla que, de moment, s’ha trobat una solució. I és que a través d’un acord entre la Fundació TecnoCampus i Cetemmsa, aquesta última cedeix, a través d’un lloguer, alguns dels espais de la seva segona planta. Així el complex universitari aconsegueix 5 aules noves per reorganitzar els seus alumnes. Aquesta mesura “respon a la lògica de compartir recursos”, diu el Director General.

Més graus pel 2015-2016

El TCM ha trobat una solució per ubicar als nous i antics estudiants. De cara a l’any vinent però, els alumnes que ara comencen el Grau de Logística i els del Grau de Videojocs faran segon i n’entraran de nous a primer. I a això se suma al fet que s’està estudiant la possibilitat d’introduir dos graus més pel curs 2015-2016. En declaracions al Tot Mataró, el Director General de la Fundació TecnoCampus assegura que l’Enginyeria en Organització Industrial i el Grau en Fisioteràpia podrien ser una realitat. Tota una aposta que caldrà d’una bona reorganització al complex universitari perquè no es desbordi.

Els estudiants de nou accés que aquest curs vigent es matriculen al TCM per iniciar els seus estudis, en sortiran, d’aquí a 3, 4 o 5 anys amb un títol oficial de la Universitat Pompeu Fabra. Aquesta també és una de les novetats d’aquest curs i una de les grans llaminadures amb les quals el complex universitari també vol presumir. Des del web del centre ja s’ha explicat com a la representació de “majors sinergies” entre estudis i la fomentació de “treball interdisciplinar”.

Els estudiants que estiguin cursant en aquests moments un grau a l’Escola Universitària Politècnica de Mataró (una de les tres escoles que inclou el TCM) seguiran rebent el títol oficial de la Universitat Politècnica de Catalunya. Així doncs, el canvi del títol per a ells serà progressiu, a mesura que els que aquest any comencen vagin avançant de curs.

El TecnoCampus inicia un curs acadèmic més amb el qual torna a demostrar la gran força universitària, ja no només a Mataró, sinó també al Maresme i comarques veïnes. Un motor que, a més a més, compta amb el gran complex empresarial que vol obrir les portes als joves estudiants.

Ciutat 2014/2015 TCM 3

Plena ocupació pels estudiants d’Informàtica
L’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) mostra en el seu estudi d’inserció laboral, que els titulats en Enginyeria Informàtica al TecnoCampus arriben a la plena ocupació. El 2011, en plena crisi econòmica, la taxa d’ocupació era del 93%, mentre que el 2014 ha arribat al 100%. En el conjunt de les universitats catalanes, la taxa és del 89,3% per a les enginyeries de l’àmbit de les TIC.

Globalment, l’enquesta de l’AQU mostra l’alta ocupació dels graduats universitaris després de finalitzar els seus estudis (tot i que amb una tendència a la baixa respecte d’edicions anteriors de l’enquesta), tendència que en el cas dels estudis d’informàtica és a la inversa.

A més, un terç dels graduats en informàtica al TecnoCampus treballen en funcions de direcció, un 80% té contracte fix i només un 6,45% té un sou brut inferior a 1.000 euros mensuals. Si en el conjunt de titulacions, segons l’AQU, la retribució dels graduats per una ocupació a temps complet és de gairebé 1.900 euros bruts al mes, els d’informàtica provinents del TecnoCampus superen, en el 49% dels casos, els 2.000 euros bruts mensuals. Els experts apunten a un creixement els propers anys que mantindrà aquesta dinàmica d’alta inserció laboral, ara ja del 100%, dels graduats en enginyeries dels àmbits de les TIC.