Els alumnes del Camí del Mig aniran a dinar al Pla d'en Boet

Els mestres no accepten assumir el monitoratge a canvi de ser centre de sisena hora

  • Cugat Comas // Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 12 Setembre 2014 10:27

Ciutat 2014/2015 camí del mig-menjador 1

Dilluns arrenca el curs escolar a Mataró. Pocs minuts abans de les nou del matí sonaran els timbres de tots els centres escolars i les imatges habituals es repetiran. Però en una escola de Mataró els ulls no estaran pendents dels nous nens i l’inici del curs. Al Camí del Mig, el centre de tota l’atenció serà en veure com es resol el servei de menjador escolar que, a menys d’una setmana, no estava ni molt menys garantit. La comunitat educativa del centre –pares i mestres– passaven la pilota al Departament d’Educació i a mig camí l’Ajuntament proposava possibles solucions i es comprometia, segons paraules del mateix Alcalde Joan Mora que “el dia d’inici de curs hi haurà menjador escolar”. Ajuntament i Generalitat garanteixen doncs el què. Sembla que finalment els alumnes hauran d'anar a dinar a l'Institut Pla d'en Boet.


El problema: el deute de l’AMPA

La mala gestió de l’antiga AMPA del centre va deixar un forat de 233.000 euros que fa impossible que es pugui assumir el monitoratge del servei perquè constituiria una continuïtat amb l’antic servei i la Seguretat Social reclamaria el deute. Aquesta és la diagnosi d’Educació que opta perquè tornin a ser els mestres del Camí del Mig els que assumeixin el servei, com van fer l’any passat. Els docents, però, ja van advertir fa un any que assumien el paper de forma interina i per un any i en claustre es van mostrar contraris a seguir amb la situació que, asseguren, va en contra de les condicions laborals necessàries per oferir un bon servei educatiu.

L'opció escollida: a menjar al Pla d'en Boet

L'opció escollida –després d'haver descartat totes les alternatives– és la d'oferir el servei de menjador escolar del Camí del Mig a les instal·lacions de l'Institut Pla d'en Boet. D'aquesta manera es donarà la circumstància que els alumnes de l'escola –tenint com té aquesta un menjador perfectament equipat– haurà d'anar al centre veí en horari lectiu de secundària. Aquesta solució permet contractar el monitoratge pertinent sense que aquest representi solució de continuïtat respecte l'antic servei ofert per l'Ampa deutora.

L’oferta de la sisena hora

L’oferta concreta que a principis de setmana es coneixia per part del Departament –finalment descartada– consistia a convertir el Camí del Mig en escola de sisena hora per dotar-la de més recursos –personal– tot i que això implicava que els docents tornessin a assumir el servei, extrem al qual aquests es neguen. Per part del govern municipal i en la roda de premsa posterior al Ple Municipal, Joan Mora va voler deixar clar als mestres que “nosaltres estem al costat dels pares i el dia 15 cal que hi hagi una solució, qualsevol solució”. En aquest sentit l’Alcalde no es va mossegar la llengua i va assegurar que “em sembla penós que s’hagi volgut posar els pares, involucrar-los en un procés que han de resoldre la Generalitat i el claustre”.

Ciutat 2014/2015 camí del mig-menjador 2
233.000 euros de deute i tres denúncies en curs
El detonant de la situació actual del servei de menjador escolar del Camí del Mig és l’enorme forat econòmic deixat per l’antiga AMPA que ascendeix fins als 233.000 euros. Aquest deute està sent investigat pels Mossos d’Esquadra perquè, segons paraules de Pere Galbany, “prové d’una gestió fraudulenta, amb desaparició de documents inclosa”. L’Alcalde va explicar que la policia havia estat investigant en dependències municipals arran de tres denúncies que hi ha presentades per investigar el perquè del forat econòmic. Entre els deutors de l’Ampa hi ha, a més d’hisenda i la seguretat social, el proveïdor del servei de càtering del menjador escolar i la mateixa escola que havia fet un préstec a l’AMPA. 

Recels pels plans de futur
Entre la comunitat educativa del Camí del Mig es tem que, darrere la no resolució del conflicte pel deute, hi hagi algun tipus de maniobra política respecte del futur de l’escola. Mestres de l’escola recorden que la planificació escolar preveu reconvertir escoles en instituts i temen que es vulgui aprofitar la situació perquè aquesta escola segueixi aquestes passes. Aquest extrem mai ha estat ni esbossat en reunions ni públicament per cap administració.