Germà Bel defensa al TCM la centralitat econòmica de Barcelona

El catedràtic creu que la centralització de Madrid és política

  • Redacció - ACN
  • Divendres, 18 Octubre 2013 12:38

Germà Bel al TCM

El catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona, Germà Bel, considera que l'estructura radial d'infraestructures de l'Estat respon a "decisions d'enginyeria política". En canvi, posa de manifest que la centralitat de Barcelona a Catalunya es justifica per l'activitat econòmica. Són algunes de les idees que el també màster en economia per la University de Chicago va exposar ahir dijous 17 durant la lliçó inaugural del curs acadèmic 2013-2014 del Tecnocampus.

El catedràtic d'Economia Germà Bel va distingir entre la "centralitat" de Barcelona a Catalunya i la "centralització" de Madrid a Espanya. "Gairebé totes les vies de Catalunya van a parar a Barcelona, però se sustenten per l'activitat econòmica", va subratllar. En canvi, recrodava que Madrid rep 11 autopistes, de les quals "6 són lliures de peatges i les altres 5 s'han de nacionalitzar perquè no sustenten activitat econòmica". En aquest sentit, Bel exposava que l'Estat ha "centralitzat" Madrid amb "intervencions polítiques" En canvi, la "centralitat de Barcelona es defineix a través de l'acció del mercat". "I això us ho diu un de les Terres de l'Ebre", afegia en un to distès.

Germà Bel al TCM2

Bel, en canvi, no va justificar la gestió centralitzada des de Barcelona de les infraestructures de Catalunya. Segons l'economista, el territori ha de gestionar i prendre les decisions sobre les seves infraestructures.

L'acte inaugural del curs 2013-2014 del Tecnocampus va comptar també amb el director general de Recerca de la Generalitat, Josep M. Martorell; el secretari general de la Universitat Pompeu Fabra, Pelegrí Viader; i el vicerector de Formació Permanent de la Universitat Politècnica de Catalunya, Joan Majó. L'alcalde de Mataró, Joan Mora, va fer la cloenda de l'acte.